Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
28 mei 2014
Bloemkool pizza
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
12 januari 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –