Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
7 april 2023
Chocolade smoothie
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
14 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –