Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
8 september 2015
Healthy Kids
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
24 mei 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –