Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
6 oktober 2014
Eetdagboek review
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
10 juni 2015
Raw kokos snack
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
22 mei 2015
Smaak en kleuren
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
31 juli 2014
A kiwi a day…
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
2 juli 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –