Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
1 december 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –