Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
11 september 2014
Eetdagboek review
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
9 november 2014
Herfstige salade
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
9 augustus 2015
Herman over bonen
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
30 april 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –