Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
5 oktober 2018
Viv’s detox
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
1 april 2015
Saoto soep
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
10 juli 2015
Voeding met Viv
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
19 augustus 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –