Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
30 september 2015
Glutenvrije maand
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
29 oktober 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –