9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte

photo-1530274531622-85ba9526b328

Of je nu in de stad woont of op het platteland, tijdens een hittegolf kan iedereen wel wat verkoeling gebruiken. Met deze natuurlijke methoden uit de Ayurveda en Chinese gezondheidsleer blijft je lichaamstemperatuur op peil.

1.    Koud water over je polsen

Om af te koelen kan het helpen om koud water over je polsen laten stromen. In je polsen zit namelijk een belangrijke ader, die verbinding heeft met de rest van je lijf. Houd je je polsen een halve minuut onder de koude kraan, dan koelt het bloed in je armen af en stroomt dit door je hele lijf. Het zou tot een uur moeten helpen, afhankelijk van de buitentemperatuur.

2.    Verkoelende ademoefening

Een ademoefening waarbij je je tong krult, heeft een verkoelend effect op je hele lijf. Probeer het eens! Je doet het zo:

 • Sluit je ogen en adem een paar keer diep in en uit
 • Krul dan je tong zó dat je kunt ademen door een kleine opening
 • Adem in door je mond en voel de koele lucht door je mond stromen
 • Adem uit door je neus en herhaal de oefening een aantal keer, of stop als je je niet meer comfortabel voelt

3.    Vermijd voeding die je lichaamstemperatuur laat stijgen

Als het warm is, heb je geen zin in warm eten. Dat is niet voor niets, want hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur. Maar ook andere voedingsmiddelen laten je lichaamstemperatuur stijgen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Gember
 • Kokosolie
 • Knoflook
 • Geelwortel
 • Wortelgroenten
 • Banaan
 • Komijn
 • Cafeïne

Laat deze voedingsmiddelen dus even staan als het warm is. Grappig genoeg zou je wel pepers moeten eten bij heet weer. Deze laten je namelijk zweten en hierdoor koel je af. Pepers helpen je bovendien aan en gezond gewicht, dus hiermee sla je twee vliegen in één klap. In dit artikel vind je lekkere en simpele recepten met peper.

4.    Aloë vera

Aloë vera mag met recht een apotheek in een pot genoemd worden. De plant heeft tal van voordelen voor onze gezondheid. Bij zomerse hitte werkt de plant ook nog verkoelend. Je kunt de gel uit de plant zowel eten als op je huid aanbrengen. Zo zorg je zowel voor verkoeling van binnenuit als van buitenaf. Heerlijk!

5.    Op je kop

Volgens de Ayurveda is de zomer het seizoen van pitta. Om deze energie af te voeren, helpt het om op je kop te gaan staan met je voeten tegen de muur. Ook een schouderstand voldoet, net als op je buik liggen en je enkels vastpakken terwijl je je strekt (boogpose).

6.    Koude handdoek in je nek

Door een koude handdoek in je nek te leggen, kan je je hele lijf frisser aanvoelen. Op deze plek zit namelijk een hersengebiedje dat je lichaamstemperatuur regelt. Door deze plek te laten afkoelen, denken je hersenen dat het koeler is dan in werkelijkheid. Hierdoor voelt je hele lijf koeler aan.

7.    Watermeloen

Watermeloen hydrateert niet alleen vanwege de grote hoeveelheid vocht die deze vrucht bevat. Het sappige rode vruchtvlees werkt ook verkoelend. Maak eens een zomerse juice met watermeloen.

8.    Draag zachte materialen

Kies op een warme dag kleding van zachte, natuurlijke materialen zoals katoen en bamboe. Hierdoor voorkom je dat je lichaamstemperatuur stijgt door schuren en wrijving van ruwe stoffen.

9.    Eet kleine maaltijden

Hoe groter je maaltijden, hoe meer warmte je lichaam aanmaakt. Om af te koelen helpt het dus om kleinere maaltijden te eten.

Wat doe jij om af te koelen als het buiten warm is? Deel het hieronder in de reacties!

 

Geschreven door Annemiek voor Vivonline
Floraa Health Blogger

annemiek@floraa.nl

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vivian Reijs

Vivian Reijs is motivatiespreker, auteur van de bestseller 'Herstel je hormonen in 10 stappen' waarvan er in Nederland meer dan 30.000 verkocht zijn. Vivian is orthomoleculair voedingsexpert, hormoon en Klinische Psycho neuro-immunologie-therapeut. Tevens is Vivian founder van het online gezondheidsplatform www.vivonline.nl. Waarbij zij vrouwen helpt bij hun klachten door dagelijks tips te geven over een gezonde leefstijl, voeding, hormonen, naturel beauty en een gezonde mindset aan maandelijks zo’n 130.000 vrouwen. Het is Vivians grootste missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen en begeleiden naar een gezondere leefstijl en een goede hormoonbalans. Zodat jij weer je energie, plezier, libido en je lichaam, waar jij je fijn in voelt, terugkrijgt.