Ben je van plan om vegetariër te worden? Dan doe je het milieu en je lichaam daar een groot plezier mee. Een plantaardig dieet is voor meerdere redenen goed voor je gezondheid. Je krijgt minder risico om diabetes, lagere bloeddruk, lagere cholesterol en je hebt minder kans op darm, borst, prostaat en andere soorten kanker.
Desondanks kan de overgang toch lastig zijn. Welke producten kies je? En welke producten kan je beter wel en niet eten? Deze 9 tips helpen je alvast op weg.
1. Ga niet van de ene op de andere dag vegetarisch
De overgang van vlees naar geen vlees is een stuk makkelijk als je het rustig aan doet. Bouw het rustig af. Probeer een maaltijdplan te maken met één vegetarische maaltijd per dag. Vervolgens bouw je dit op naar een hele week vegetarisch eten. De eerste week is altijd het lastigst. Zorg dat je alternatieve in huis haalt voor de cravings.
2. Zorg voor genoeg ijzer
Zorg voor genoeg ijzerGenoeg ijzer binnen krijgen is een stuk moeilijker voor een vegetariër. Het meeste ijzer is namelijk te vinden in vlees. Gelukkig is het ook te vinden in veel plantaardige producten zoals donkere bladgroenten, eieren, zonnebloempitten, pompoenpitten, maar ook in veel volkoren producten. Daarnaast kan het ook helpen om te koken met gietijzeren pannen. Om je lichaam te helpen ijzer op te nemen kan het goed zijn vitamine C toe te voegen.
3. Vergeet ook niet omega-3s
Als je geen vlees en vis meer eet kan het zijn dat je omega-3 vetzuren te kort komt. Deze zijn belangrijk voor de gezondheid van het hart. Goede alternatieven zijn gebroken lijnzaad, chiazaad, walnoten, koolzaadolie, hennep, gefermenteerde soja en zeewier. Probeer hier wel in te variëren voor een betere opname.
4. Sla junk food over
Een vegetarisch dieet is gezond, maar als je je alleen richt op junk food schiet het niet echt op. Drankjes met veel suiker, sappen, wit brood, rijst, pasta, aardappelen en zoetigheid zijn niet de beste voedingsmiddelen. Deze geven een boost aan je bloedsuikerspiegel, wat uiteindelijk de kans op diabetes verhoogt. Probeer je te richten op gesneden haver, bruine rijst, volkoren, bessen en spelt.
5. Maak je geen zorgen over proteïne
Proteïne zit namelijk van nature al in veel plantaardige producten. Denk aan linzen, bonen, eieren, zaden, noten, soja producten (o.a. edamame en tofu), quinoa, broccoli, haver en granen.
6. Experimenteer met verschillende keukens
Probeer te experimenten zodat je niet verveeld raakt. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Door te experimenteren blijft het uitdagend en interessant. Daarnaast leer je ook nog eens verschillende combinaties en keukens kennen.
7. Eet niet te veel nepvlees
In de supermarkten zijn vaak genoeg alternatieven op vlees te vinden, zoals vegetarische burgers en nep spek. Dat het te koop is betekent helaas niet dat ze ook allemaal voedzaam zijn. Vaak zijn ze zwaar bewerkt en zitten ze vol met conserveringsmiddelen. Ga voor de producten waar 5 ingrediënten of minder inzitten of waar de meeste ingrediënten ook voedsel is en geen chemicaliën.
8. Ga voor gefermenteerde soja
Soja hoeft niet zo slecht te zijn als mensen beweren. Soja is namelijk van nature mager, laag in verzadigde vetten en hoog in verzadigde vetten, die goed zijn voor het hart. Kies wel voor gefermenteerde soja zoals miso en tempé.
9. Stel vragen
Een vegetarisch dieet is voor iedereen anders. Het is belangrijk dat het dieet past bij de behoeften van jouw lichaam. Dat kan voor iedereen verschillen. Heb je vragen? Stel ze dan gerust aan je huisarts of aan andere betrouwbare bronnen.
Ga een keer met een vriend of vriendin een dag of avondje gerechten uitproberen of geef een vegetarisch etentje. Lekker kokkerellen hoort er wel een beetje bij. Veel succes!
Tekst: Emma Bering voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
13 augustus 2015
Homemade Hummus
8 september 2015
Healthy Kids
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
21 juni 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –