Ben je van plan om vegetariër te worden? Dan doe je het milieu en je lichaam daar een groot plezier mee. Een plantaardig dieet is voor meerdere redenen goed voor je gezondheid. Je krijgt minder risico om diabetes, lagere bloeddruk, lagere cholesterol en je hebt minder kans op darm, borst, prostaat en andere soorten kanker.
Desondanks kan de overgang toch lastig zijn. Welke producten kies je? En welke producten kan je beter wel en niet eten? Deze 9 tips helpen je alvast op weg.
1. Ga niet van de ene op de andere dag vegetarisch
De overgang van vlees naar geen vlees is een stuk makkelijk als je het rustig aan doet. Bouw het rustig af. Probeer een maaltijdplan te maken met één vegetarische maaltijd per dag. Vervolgens bouw je dit op naar een hele week vegetarisch eten. De eerste week is altijd het lastigst. Zorg dat je alternatieve in huis haalt voor de cravings.
2. Zorg voor genoeg ijzer
Zorg voor genoeg ijzerGenoeg ijzer binnen krijgen is een stuk moeilijker voor een vegetariër. Het meeste ijzer is namelijk te vinden in vlees. Gelukkig is het ook te vinden in veel plantaardige producten zoals donkere bladgroenten, eieren, zonnebloempitten, pompoenpitten, maar ook in veel volkoren producten. Daarnaast kan het ook helpen om te koken met gietijzeren pannen. Om je lichaam te helpen ijzer op te nemen kan het goed zijn vitamine C toe te voegen.
3. Vergeet ook niet omega-3s
Als je geen vlees en vis meer eet kan het zijn dat je omega-3 vetzuren te kort komt. Deze zijn belangrijk voor de gezondheid van het hart. Goede alternatieven zijn gebroken lijnzaad, chiazaad, walnoten, koolzaadolie, hennep, gefermenteerde soja en zeewier. Probeer hier wel in te variëren voor een betere opname.
4. Sla junk food over
Een vegetarisch dieet is gezond, maar als je je alleen richt op junk food schiet het niet echt op. Drankjes met veel suiker, sappen, wit brood, rijst, pasta, aardappelen en zoetigheid zijn niet de beste voedingsmiddelen. Deze geven een boost aan je bloedsuikerspiegel, wat uiteindelijk de kans op diabetes verhoogt. Probeer je te richten op gesneden haver, bruine rijst, volkoren, bessen en spelt.
5. Maak je geen zorgen over proteïne
Proteïne zit namelijk van nature al in veel plantaardige producten. Denk aan linzen, bonen, eieren, zaden, noten, soja producten (o.a. edamame en tofu), quinoa, broccoli, haver en granen.
6. Experimenteer met verschillende keukens
Probeer te experimenten zodat je niet verveeld raakt. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Door te experimenteren blijft het uitdagend en interessant. Daarnaast leer je ook nog eens verschillende combinaties en keukens kennen.
7. Eet niet te veel nepvlees
In de supermarkten zijn vaak genoeg alternatieven op vlees te vinden, zoals vegetarische burgers en nep spek. Dat het te koop is betekent helaas niet dat ze ook allemaal voedzaam zijn. Vaak zijn ze zwaar bewerkt en zitten ze vol met conserveringsmiddelen. Ga voor de producten waar 5 ingrediënten of minder inzitten of waar de meeste ingrediënten ook voedsel is en geen chemicaliën.
8. Ga voor gefermenteerde soja
Soja hoeft niet zo slecht te zijn als mensen beweren. Soja is namelijk van nature mager, laag in verzadigde vetten en hoog in verzadigde vetten, die goed zijn voor het hart. Kies wel voor gefermenteerde soja zoals miso en tempé.
9. Stel vragen
Een vegetarisch dieet is voor iedereen anders. Het is belangrijk dat het dieet past bij de behoeften van jouw lichaam. Dat kan voor iedereen verschillen. Heb je vragen? Stel ze dan gerust aan je huisarts of aan andere betrouwbare bronnen.
Ga een keer met een vriend of vriendin een dag of avondje gerechten uitproberen of geef een vegetarisch etentje. Lekker kokkerellen hoort er wel een beetje bij. Veel succes!
Tekst: Emma Bering voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 mei 2015
Smaak en kleuren
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
20 februari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –