Ben je van plan om vegetariër te worden? Dan doe je het milieu en je lichaam daar een groot plezier mee. Een plantaardig dieet is voor meerdere redenen goed voor je gezondheid. Je krijgt minder risico om diabetes, lagere bloeddruk, lagere cholesterol en je hebt minder kans op darm, borst, prostaat en andere soorten kanker.
Desondanks kan de overgang toch lastig zijn. Welke producten kies je? En welke producten kan je beter wel en niet eten? Deze 9 tips helpen je alvast op weg.
1. Ga niet van de ene op de andere dag vegetarisch
De overgang van vlees naar geen vlees is een stuk makkelijk als je het rustig aan doet. Bouw het rustig af. Probeer een maaltijdplan te maken met één vegetarische maaltijd per dag. Vervolgens bouw je dit op naar een hele week vegetarisch eten. De eerste week is altijd het lastigst. Zorg dat je alternatieve in huis haalt voor de cravings.
2. Zorg voor genoeg ijzer
Zorg voor genoeg ijzerGenoeg ijzer binnen krijgen is een stuk moeilijker voor een vegetariër. Het meeste ijzer is namelijk te vinden in vlees. Gelukkig is het ook te vinden in veel plantaardige producten zoals donkere bladgroenten, eieren, zonnebloempitten, pompoenpitten, maar ook in veel volkoren producten. Daarnaast kan het ook helpen om te koken met gietijzeren pannen. Om je lichaam te helpen ijzer op te nemen kan het goed zijn vitamine C toe te voegen.
3. Vergeet ook niet omega-3s
Als je geen vlees en vis meer eet kan het zijn dat je omega-3 vetzuren te kort komt. Deze zijn belangrijk voor de gezondheid van het hart. Goede alternatieven zijn gebroken lijnzaad, chiazaad, walnoten, koolzaadolie, hennep, gefermenteerde soja en zeewier. Probeer hier wel in te variëren voor een betere opname.
4. Sla junk food over
Een vegetarisch dieet is gezond, maar als je je alleen richt op junk food schiet het niet echt op. Drankjes met veel suiker, sappen, wit brood, rijst, pasta, aardappelen en zoetigheid zijn niet de beste voedingsmiddelen. Deze geven een boost aan je bloedsuikerspiegel, wat uiteindelijk de kans op diabetes verhoogt. Probeer je te richten op gesneden haver, bruine rijst, volkoren, bessen en spelt.
5. Maak je geen zorgen over proteïne
Proteïne zit namelijk van nature al in veel plantaardige producten. Denk aan linzen, bonen, eieren, zaden, noten, soja producten (o.a. edamame en tofu), quinoa, broccoli, haver en granen.
6. Experimenteer met verschillende keukens
Probeer te experimenten zodat je niet verveeld raakt. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Door te experimenteren blijft het uitdagend en interessant. Daarnaast leer je ook nog eens verschillende combinaties en keukens kennen.
7. Eet niet te veel nepvlees
In de supermarkten zijn vaak genoeg alternatieven op vlees te vinden, zoals vegetarische burgers en nep spek. Dat het te koop is betekent helaas niet dat ze ook allemaal voedzaam zijn. Vaak zijn ze zwaar bewerkt en zitten ze vol met conserveringsmiddelen. Ga voor de producten waar 5 ingrediënten of minder inzitten of waar de meeste ingrediënten ook voedsel is en geen chemicaliën.
8. Ga voor gefermenteerde soja
Soja hoeft niet zo slecht te zijn als mensen beweren. Soja is namelijk van nature mager, laag in verzadigde vetten en hoog in verzadigde vetten, die goed zijn voor het hart. Kies wel voor gefermenteerde soja zoals miso en tempé.
9. Stel vragen
Een vegetarisch dieet is voor iedereen anders. Het is belangrijk dat het dieet past bij de behoeften van jouw lichaam. Dat kan voor iedereen verschillen. Heb je vragen? Stel ze dan gerust aan je huisarts of aan andere betrouwbare bronnen.
Ga een keer met een vriend of vriendin een dag of avondje gerechten uitproberen of geef een vegetarisch etentje. Lekker kokkerellen hoort er wel een beetje bij. Veel succes!
Tekst: Emma Bering voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
1 april 2015
Saoto soep
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
10 juni 2015
SLA: het kookboek
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
3 september 2015
Boerenkoolchips
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
1 maart 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –