Ben je van plan om vegetariër te worden? Dan doe je het milieu en je lichaam daar een groot plezier mee. Een plantaardig dieet is voor meerdere redenen goed voor je gezondheid. Je krijgt minder risico om diabetes, lagere bloeddruk, lagere cholesterol en je hebt minder kans op darm, borst, prostaat en andere soorten kanker.
Desondanks kan de overgang toch lastig zijn. Welke producten kies je? En welke producten kan je beter wel en niet eten? Deze 9 tips helpen je alvast op weg.
1. Ga niet van de ene op de andere dag vegetarisch
De overgang van vlees naar geen vlees is een stuk makkelijk als je het rustig aan doet. Bouw het rustig af. Probeer een maaltijdplan te maken met één vegetarische maaltijd per dag. Vervolgens bouw je dit op naar een hele week vegetarisch eten. De eerste week is altijd het lastigst. Zorg dat je alternatieve in huis haalt voor de cravings.
2. Zorg voor genoeg ijzer
Zorg voor genoeg ijzerGenoeg ijzer binnen krijgen is een stuk moeilijker voor een vegetariër. Het meeste ijzer is namelijk te vinden in vlees. Gelukkig is het ook te vinden in veel plantaardige producten zoals donkere bladgroenten, eieren, zonnebloempitten, pompoenpitten, maar ook in veel volkoren producten. Daarnaast kan het ook helpen om te koken met gietijzeren pannen. Om je lichaam te helpen ijzer op te nemen kan het goed zijn vitamine C toe te voegen.
3. Vergeet ook niet omega-3s
Als je geen vlees en vis meer eet kan het zijn dat je omega-3 vetzuren te kort komt. Deze zijn belangrijk voor de gezondheid van het hart. Goede alternatieven zijn gebroken lijnzaad, chiazaad, walnoten, koolzaadolie, hennep, gefermenteerde soja en zeewier. Probeer hier wel in te variëren voor een betere opname.
4. Sla junk food over
Een vegetarisch dieet is gezond, maar als je je alleen richt op junk food schiet het niet echt op. Drankjes met veel suiker, sappen, wit brood, rijst, pasta, aardappelen en zoetigheid zijn niet de beste voedingsmiddelen. Deze geven een boost aan je bloedsuikerspiegel, wat uiteindelijk de kans op diabetes verhoogt. Probeer je te richten op gesneden haver, bruine rijst, volkoren, bessen en spelt.
5. Maak je geen zorgen over proteïne
Proteïne zit namelijk van nature al in veel plantaardige producten. Denk aan linzen, bonen, eieren, zaden, noten, soja producten (o.a. edamame en tofu), quinoa, broccoli, haver en granen.
6. Experimenteer met verschillende keukens
Probeer te experimenten zodat je niet verveeld raakt. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Door te experimenteren blijft het uitdagend en interessant. Daarnaast leer je ook nog eens verschillende combinaties en keukens kennen.
7. Eet niet te veel nepvlees
In de supermarkten zijn vaak genoeg alternatieven op vlees te vinden, zoals vegetarische burgers en nep spek. Dat het te koop is betekent helaas niet dat ze ook allemaal voedzaam zijn. Vaak zijn ze zwaar bewerkt en zitten ze vol met conserveringsmiddelen. Ga voor de producten waar 5 ingrediënten of minder inzitten of waar de meeste ingrediënten ook voedsel is en geen chemicaliën.
8. Ga voor gefermenteerde soja
Soja hoeft niet zo slecht te zijn als mensen beweren. Soja is namelijk van nature mager, laag in verzadigde vetten en hoog in verzadigde vetten, die goed zijn voor het hart. Kies wel voor gefermenteerde soja zoals miso en tempé.
9. Stel vragen
Een vegetarisch dieet is voor iedereen anders. Het is belangrijk dat het dieet past bij de behoeften van jouw lichaam. Dat kan voor iedereen verschillen. Heb je vragen? Stel ze dan gerust aan je huisarts of aan andere betrouwbare bronnen.
Ga een keer met een vriend of vriendin een dag of avondje gerechten uitproberen of geef een vegetarisch etentje. Lekker kokkerellen hoort er wel een beetje bij. Veel succes!
Tekst: Emma Bering voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
30 april 2014
ONE event!
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
23 maart 2015
Dopper winnen
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
27 januari 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –