Alles wat we eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 procent van onze milieubelasting. Toch heeft het ene product een veel hogere milieubelasting dan het andere. Soms denk je dus heel gezond bezig te zijn, maar blijkt het voor het milieu een stuk minder gezond. Hoe komt dat toch? En waar kun je op letten? Wij geven je 4 snelle tips voor milieubewuste voeding.
Milieubelasting
Voeding belast het klimaat door energiegebruik en uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan en lachgas). Bovendien is voor voedselproductie een groot deel van ons beschikbare land en water nodig.
Verschillen tussen producten
Toch zitten er veel verschillen tussen producten wat betreft de belasting voor het milieu. Voordat je een product kunt consumeren gaan er heel wat stappen aan vooraf zoals: groeien op het land; oogsten; transport naar de groothandel; vervoer naar de winkel; transport van de winkel naar huishoudens; product koken. Het verschilt per voedingsmiddel hoeveel energie, land en water er nodig is per stap.
1. Kies voor plantaardige producten
Productie van plantaardige producten behoeft minder water en energie en levert minder uitstoot van CO2. Een voorbeeld: Voor de productie van een kilo rundvlees 15.000 liter water nodig. Voor de productie van een kilo soja is dat 2.100 liter. Bovendien geven dierlijke producten dus een forse uitstoot van CO2.
2. Gooi geen eten weg
Niet alleen beter voor het milieu, ook voor de portemonnee! In Nederland gooien we thuis gemiddeld 47 kg eten per persoon per jaar weg, Dat staat gelijk aan € 2,5 miljard aan eetbaar voedsel. Zonder verspilling thuis bespaart een mens gemiddeld € 300 per jaar, en zou de uitstoot per Nederlandse consument gemiddeld met 1,5% afnemen. Dat lijkt niet veel, maar staat gelijk aan de uitstoot van ruim een miljoen auto’s.
3. Kies voor seizoensproducten
Het voordeel van seizoensproducten is dat ze minder verpakt en opgeslagen hoeven te worden. Dat scheelt dus verbruik van verpakkingsmateriaal en energie voor opslag. Ook is de smaak van seizoensproducten vaak echt beter en leveren ze ons precies wat we per seizoen qua voedingsstoffen nodig hebben.
4. Let op keurmerken voor duurzame voeding
Als een product minder belastend is voor het milieu, wordt dat vaak aangegeven met een keurmerk. Denk bijvoorbeeld aan het EKO-keurmerk, het milieukeur, het keurmerk Demeter of biologische producten. Toch zijn er tegenwoordig zóveel keurmerken, dat het wel handig is om jezelf er eens in te verdiepen.
Tegenstrijdigheden?
Met deze bovenstaande tips kun je zelf al een verschil maken. Maar het wil niet zeggen dat je nu achterover kunt leunen. Gezonde voeding is namelijk lang niet altijd hetzelfde als milieubewuste voeding. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de gezondheidsvoordelen van vette vis (omega-3). Helaas is de vangst van vette vis niet per definitie goed voor de biodiversiteit in oceanen en zeeën. Je kunt in elk geval het beste voor een duurzame variant kiezen. Wees dus altijd bewust van je keuzes.
Nog meer weten?
Afhankelijk van je eigen voedingspatroon zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen. Gelukkig verschijnen er steeds meer fijne boeken en recepten die je hierbij kunnen helpen.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
9 april 2014
Ontzuren met thee
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
16 april 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –