Oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, is in het kort geluiden horen zoals gefluit, gesis of brommen. Dit kan in één of beide oren plaatsvinden zonder dat het buiten je hoofd aanwezig is. De geluiden zijn er met tussenpozen of constant.

In sommige gevallen is er niets aan oorsuizen te doen, maar in veel gevallen wel. Vooral preventie is het sleutelwoord.

Diverse oorzaken voor oorsuizen

Oorsuizen kan worden veroorzaakt door diverse factoren. De meest bekende oorzaak van het ontstaan van oorsuizen is toch wel lawaai. Hier kun je jezelf op een gemakkelijke manier tegen beschermen. Draag bijvoorbeeld gehoor bescherming tijdens concerten of als je aan het werk bent met luidruchtige apparaten. Wist je dat stress ook een belangrijke factor kan spelen in het ontstaan van oorsuizen? Ook wondjes aan je oor of oren, medicijnen, roken en allergieën kunnen veroorzakers zijn van tinnitus.

Oorsuizen door voeding

Waar ik het heel graag met jullie in het kort even over wil hebben is de rol van voeding bij het ontstaan van tinnitus. Ik hoor je denken… voeding en oorsuizen? Hoe kan voeding nu een bijdrage leveren aan een continue piep in je oor? Nou, dat kan wel degelijk.

Is voeding de oorzaak van het oorsuizen? Dan heb je een gebrek aan de volgende voedingsstoffen:

  • Vitamine B1, B5, B6, B11, B12 en K
  • Slijmvlies opbouwende voeding
  • Fytonutrienten
  • Glutamine
  • Omga-6-GLA
  • Omega-3-vetten
  • Zink

Oké, dat weten we dan. Interessant, maar wat moet je dan vooral eten om van deze stoffen voldoende binnen te krijgen? Hieronder vind je een lijstje:

  • Anjovis, kreeft, oesters, mosselen, garnalen, zalm, tonijn, schol, sardienen, kabeljauw, heilbot, haring
  • Runder- en kippenlever, niertjes
  • Konijn, rundvlees, kip, kalkoen
  • Eieren
  • Kidneybonen, linzen, kikkererwten
  • Cashewnoten, walnoten, paranoten, pecannoten, hazelnoten, macademia’s
  • Pijnboompitten, pompoenpitten
  • Vijgen, mango, bananen, bramen, frambozen, granaatappel
  • Zeekraal, mierikswortel, alfalfa, asperges, bloemkool, bierenkool, chinesekool, zuurkool, witte kool rode kool, bieten, paprika, prei, pompoen, postelein, koolraap, knoflook, ui, rucola, spruiten
  • Kokosvet, olifolie (extra vierge)

Oorsuizen voorkomen

Nu weet je wat je vooral wel moet eten als met de juiste voeding wil voorkomen dat je de aandoening oorsuizen ontwikkeld. Er zijn ook een aantal producten die je het beste kan beperken of vermijden om de kans op het ontwikkelen van oorsuizen te voorkomen. Van deze producten vind je hieronder een opsomming.

  • Suiker, alcohol, geraffineerde kant- en-klare voeding
  • Linolzuur
  • Kaas, chocolade, rode wijn i.v.m. het hoge gehalte tyramine
  • Wees voorzichtig met E. Nummers, maar vooral E621 vermijden.
  • Beperk het eten van bessen, kersen, aarbeien, abrikozen, ananas, perzik, meloen, dadales, pruimen, rozijnen, krenten, grapefruit, mandarijnen, sinasappel, knollen en wortels, komkommer, aubergine, courgette, augurk, witlof, spinazie, andijvie, radijs, waterkers, avocado, kruiden en specerijen, thee, amandelen, pinda’s, honing, tomatenproducten, wijn, rum, sherry, port en likeur.

Probeer vooral heel veel te variëren met voeding! Hierdoor weet je dat je voldoende van de juiste vitaminen en mineralen binnen krijgt. En je weet dan ook dat je de hoeveelheid slechte stoffen beperkt. Laat de bewerkte producten echt achterwegen! Dit helpt enorm mee. Jij bent toch ook lief voor je lijf?!

 

Geschreven door Leonie Medema voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten