Oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, is in het kort geluiden horen zoals gefluit, gesis of brommen. Dit kan in één of beide oren plaatsvinden zonder dat het buiten je hoofd aanwezig is. De geluiden zijn er met tussenpozen of constant.
In sommige gevallen is er niets aan oorsuizen te doen, maar in veel gevallen wel. Vooral preventie is het sleutelwoord.
Diverse oorzaken voor oorsuizen
Oorsuizen kan worden veroorzaakt door diverse factoren. De meest bekende oorzaak van het ontstaan van oorsuizen is toch wel lawaai. Hier kun je jezelf op een gemakkelijke manier tegen beschermen. Draag bijvoorbeeld gehoor bescherming tijdens concerten of als je aan het werk bent met luidruchtige apparaten. Wist je dat stress ook een belangrijke factor kan spelen in het ontstaan van oorsuizen? Ook wondjes aan je oor of oren, medicijnen, roken en allergieën kunnen veroorzakers zijn van tinnitus.
Oorsuizen door voeding
Waar ik het heel graag met jullie in het kort even over wil hebben is de rol van voeding bij het ontstaan van tinnitus. Ik hoor je denken… voeding en oorsuizen? Hoe kan voeding nu een bijdrage leveren aan een continue piep in je oor? Nou, dat kan wel degelijk.
Is voeding de oorzaak van het oorsuizen? Dan heb je een gebrek aan de volgende voedingsstoffen:
- Vitamine B1, B5, B6, B11, B12 en K
- Slijmvlies opbouwende voeding
- Fytonutrienten
- Glutamine
- Omga-6-GLA
- Omega-3-vetten
- Zink
Oké, dat weten we dan. Interessant, maar wat moet je dan vooral eten om van deze stoffen voldoende binnen te krijgen? Hieronder vind je een lijstje:
- Anjovis, kreeft, oesters, mosselen, garnalen, zalm, tonijn, schol, sardienen, kabeljauw, heilbot, haring
- Runder- en kippenlever, niertjes
- Konijn, rundvlees, kip, kalkoen
- Eieren
- Kidneybonen, linzen, kikkererwten
- Cashewnoten, walnoten, paranoten, pecannoten, hazelnoten, macademia’s
- Pijnboompitten, pompoenpitten
- Vijgen, mango, bananen, bramen, frambozen, granaatappel
- Zeekraal, mierikswortel, alfalfa, asperges, bloemkool, bierenkool, chinesekool, zuurkool, witte kool rode kool, bieten, paprika, prei, pompoen, postelein, koolraap, knoflook, ui, rucola, spruiten
- Kokosvet, olifolie (extra vierge)
Oorsuizen voorkomen
Nu weet je wat je vooral wel moet eten als met de juiste voeding wil voorkomen dat je de aandoening oorsuizen ontwikkeld. Er zijn ook een aantal producten die je het beste kan beperken of vermijden om de kans op het ontwikkelen van oorsuizen te voorkomen. Van deze producten vind je hieronder een opsomming.
- Suiker, alcohol, geraffineerde kant- en-klare voeding
- Linolzuur
- Kaas, chocolade, rode wijn i.v.m. het hoge gehalte tyramine
- Wees voorzichtig met E. Nummers, maar vooral E621 vermijden.
- Beperk het eten van bessen, kersen, aarbeien, abrikozen, ananas, perzik, meloen, dadales, pruimen, rozijnen, krenten, grapefruit, mandarijnen, sinasappel, knollen en wortels, komkommer, aubergine, courgette, augurk, witlof, spinazie, andijvie, radijs, waterkers, avocado, kruiden en specerijen, thee, amandelen, pinda’s, honing, tomatenproducten, wijn, rum, sherry, port en likeur.
Probeer vooral heel veel te variëren met voeding! Hierdoor weet je dat je voldoende van de juiste vitaminen en mineralen binnen krijgt. En je weet dan ook dat je de hoeveelheid slechte stoffen beperkt. Laat de bewerkte producten echt achterwegen! Dit helpt enorm mee. Jij bent toch ook lief voor je lijf?!
Geschreven door Leonie Medema voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 juni 2014
Frisse juice
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
29 januari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –