Oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, is in het kort geluiden horen zoals gefluit, gesis of brommen. Dit kan in één of beide oren plaatsvinden zonder dat het buiten je hoofd aanwezig is. De geluiden zijn er met tussenpozen of constant.
In sommige gevallen is er niets aan oorsuizen te doen, maar in veel gevallen wel. Vooral preventie is het sleutelwoord.
Diverse oorzaken voor oorsuizen
Oorsuizen kan worden veroorzaakt door diverse factoren. De meest bekende oorzaak van het ontstaan van oorsuizen is toch wel lawaai. Hier kun je jezelf op een gemakkelijke manier tegen beschermen. Draag bijvoorbeeld gehoor bescherming tijdens concerten of als je aan het werk bent met luidruchtige apparaten. Wist je dat stress ook een belangrijke factor kan spelen in het ontstaan van oorsuizen? Ook wondjes aan je oor of oren, medicijnen, roken en allergieën kunnen veroorzakers zijn van tinnitus.
Oorsuizen door voeding
Waar ik het heel graag met jullie in het kort even over wil hebben is de rol van voeding bij het ontstaan van tinnitus. Ik hoor je denken… voeding en oorsuizen? Hoe kan voeding nu een bijdrage leveren aan een continue piep in je oor? Nou, dat kan wel degelijk.
Is voeding de oorzaak van het oorsuizen? Dan heb je een gebrek aan de volgende voedingsstoffen:
- Vitamine B1, B5, B6, B11, B12 en K
- Slijmvlies opbouwende voeding
- Fytonutrienten
- Glutamine
- Omga-6-GLA
- Omega-3-vetten
- Zink
Oké, dat weten we dan. Interessant, maar wat moet je dan vooral eten om van deze stoffen voldoende binnen te krijgen? Hieronder vind je een lijstje:
- Anjovis, kreeft, oesters, mosselen, garnalen, zalm, tonijn, schol, sardienen, kabeljauw, heilbot, haring
- Runder- en kippenlever, niertjes
- Konijn, rundvlees, kip, kalkoen
- Eieren
- Kidneybonen, linzen, kikkererwten
- Cashewnoten, walnoten, paranoten, pecannoten, hazelnoten, macademia’s
- Pijnboompitten, pompoenpitten
- Vijgen, mango, bananen, bramen, frambozen, granaatappel
- Zeekraal, mierikswortel, alfalfa, asperges, bloemkool, bierenkool, chinesekool, zuurkool, witte kool rode kool, bieten, paprika, prei, pompoen, postelein, koolraap, knoflook, ui, rucola, spruiten
- Kokosvet, olifolie (extra vierge)
Oorsuizen voorkomen
Nu weet je wat je vooral wel moet eten als met de juiste voeding wil voorkomen dat je de aandoening oorsuizen ontwikkeld. Er zijn ook een aantal producten die je het beste kan beperken of vermijden om de kans op het ontwikkelen van oorsuizen te voorkomen. Van deze producten vind je hieronder een opsomming.
- Suiker, alcohol, geraffineerde kant- en-klare voeding
- Linolzuur
- Kaas, chocolade, rode wijn i.v.m. het hoge gehalte tyramine
- Wees voorzichtig met E. Nummers, maar vooral E621 vermijden.
- Beperk het eten van bessen, kersen, aarbeien, abrikozen, ananas, perzik, meloen, dadales, pruimen, rozijnen, krenten, grapefruit, mandarijnen, sinasappel, knollen en wortels, komkommer, aubergine, courgette, augurk, witlof, spinazie, andijvie, radijs, waterkers, avocado, kruiden en specerijen, thee, amandelen, pinda’s, honing, tomatenproducten, wijn, rum, sherry, port en likeur.
Probeer vooral heel veel te variëren met voeding! Hierdoor weet je dat je voldoende van de juiste vitaminen en mineralen binnen krijgt. En je weet dan ook dat je de hoeveelheid slechte stoffen beperkt. Laat de bewerkte producten echt achterwegen! Dit helpt enorm mee. Jij bent toch ook lief voor je lijf?!
Geschreven door Leonie Medema voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
25 juli 2015
Voeding met Viv
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
9 april 2014
Ontzuren met thee
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
30 juni 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –