Narcisme: dit zijn de 14 kenmerken van een echte narcist

Narcisme

Toegegeven, met de uitvinding van de selfiestick kunnen we niet meer ontkennen dat er in ons allen wel een klein narcistje schuilt. Wanneer milde zelfverheerlijking overgaat in zelfobsessie spreken we van Narcisme. Nu zal geen enkele narcist toegeven dat hij/zij een narcist is, maar gelukkig kun je ze er best gemakkelijk tussen uitpikken. Als je de kenmerken tenminste herkent.

1. Narcisme en superioriteitsgevoel

Een narcist staat altijd het hoogst in hiërarchie. Ze zijn (in hun eigen ogen) altijd het beste, hebben het meeste, hun manier is altijd de juiste. Ironisch genoeg gaat dit bovenmatige superioriteitsgevoel ook op voor minder plezierige zaken zoals ziekte, verlies en boosheid. Dus dat mannen altijd zo extreem zielig zijn als ze ziek zijn, is eigenlijk een kenmerk van narcisme!

2. Aandacht en erkenning

Een narcist heeft voortdurend aandacht en erkenning nodig. Aandacht en erkenning van een ander. Desondanks is het nooit genoeg. Hoeveel je een narcist ook ophemelt, een diepgeworteld gevoel van onzekerheid weerhoudt hen ervan je echt te geloven.

3. Perfectionisme

Narcisten zijn perfectionisten pur sang. Niet alleen moeten zijzelf perfect zijn, ook alles om hen heen dient dit te zijn. Jij, gebeurtenissen, situaties… Doordat dit natuurlijk in de echte wereld nooit het geval is, is een narcist chronisch ontevreden.

4. Controlefreak

De behoefte aan controle van een narcist gaat ver. Van onvoorspelbaarheid houdt een narcist niet. In zijn hoofd heeft hij immers al helemaal bedacht hoe ‘het verhaal’ loopt en hoe de spelers reageren. Wanneer je iets anders doet, zegt of denkt wordt de narcist boos en onrustig. Een narcist ziet jou ook niet als een echt mens met eigen gedachten en gevoelens, maar slecht als een deelnemer in zijn verhaal.

5. Verantwoordelijkheidsgevoel

Slecht wanneer de situatie volkomen perfect verloopt is de narcist er verantwoordelijk voor. In alle andere gevallen is het de schuld van een ander. Om het perfecte plaatje in stand te houden, ligt het nooit aan de narcist. Soms gebeurt het wijzen naar een ander in algemene zin (de politiek, de baas, de moeder/vader), maar meestal kiest de narcist hiervoor degene uit die emotioneel het dichtstbij de narcist staat aangezien deze veilige persoon de narcist waarschijnlijk toch niet zal verlaten.

6. Grenzeloosheid

Een narcist is oprecht verbaasd en zelfs beledigd wanneer een ander zijn grenzen aangeeft. Het verschil tussen mijn en dijn is ze onbekend. Alles behoort hen immers toe en iedereen denkt en voelt precies zo als zij.Wanneer ze iets van je willen, kunnen ze als een 2-jarige drammen om hun zin te krijgen.

7. Empatisch vermogen

Een narcist is meestal egoïstisch en bezit weinig tot geen inlevingsvermogen. In hun beleving denkt en voelt iedereen namelijk precies zoals zij. Voor gevoelens van anderen zijn ze blind, waardoor schuldgevoel uitgesloten is.

Tegelijkertijd zijn ze in hun behoefte aan erkenning wel erg gevoelig voor afwijzing, als valt een narcist jouw boosheid pas op, wanneer je echt volkomen uit je dak gaat. Subtiele hints ontgaan hem simpelweg. Wees in je boosheid ook zeer duidelijk, sarcastische opmerkingen worden door een narcist letterlijk genomen. Dus, wanneer je boos roept dat je altijd zoooooooo vrolijk word van die omhoogstaande wc-bril, kun je er vergif op innemen dat deze voortaan altijd omhoogstaat, enkel en alleen om jou te plezieren.

Niet alleen jouw emoties zijn hem vreemd, ook ontbreekt het de narcist aan iedere vorm van zelfreflectie om zijn eigen emoties te begrijpen. Net als schuld, worden ook zijn eigen emoties veroorzaakt door een ander of iets van buitenaf.

8. Emotionele logica

Een narcist uitleggen dat zijn gedrag kwetsend is, is als praten tegen een muur. Een narcist is zich alleen bewust van de aanwezigheid zijn gevoel. Echter doordat een narcist er vanuit gaat dat gevoelens veroorzaakt worden door externe factoren, wordt de ‘oplossing’ ook extern gezocht. Niet zelden worden relaties verbroken of banen opgezegd bij verveling of depressie.

Ook beslissingen worden genomen op basis van gevoel en niet omdat het een goede keuze is. Zo boekt een narcist gerust een peperdure vakantie naar een tropisch eiland, omdat dit zo’n goed gevoel geeft. Zonder naar zijn bankrekening te kijken of het feit dat dit misschien geen handige keuze is voor een gezin met 3 kinderen.

9. Zwart/wit

Voor een narcist is iets goed of slecht. En daar komt nog bij dat al het slechte de schuld is van een ander en al het goede voor hun rekening komt. Nuance kent de narcist niet. Als een narcist in de file heeft gestaan, is gelijk de hele dag verpest. Heb je een keer iets verkeerd gezegd of gedaan dan ben je voor de rest van je leven een slecht persoon. Een narcist is niet in staat om zowel negatieve als positieve aspecten in één situatie te zien.

10. Angst

Angst is de raadgever van een narcist. Een altijd aanwezige diepe onderdrukte angst. Voor alles. Voor afwijzing, voor ziekte, voor verlies, voor verlating. Hierdoor is het voor een narcist bijna onmogelijk om een ander te vertrouwen. Hoe hechter de relatie, hoe minder vertrouwen. Hoe intiemer, hoe groter de angst dat eigen onvolkomenheden aan het licht komen. Dat een ander van je kan houden, ondanks je imperfectie, gaat er bij een narcist niet in. Daardoor hebben ze ook de neiging om je voortdurend te testen met slecht gedrag. Wanneer je uiteindelijk de handdoek in de ring gooit, is hun gevoel weer bevestigd.

11. Onrust

Een mens lijdt vaak het meeste door het lijden dat hij vreest. Dit geldt in het bijzonder voor een narcist. Een narcist leeft continu in onrust voor al het onheil dat zou kunnen gebeuren. Sommige narcisten praten hier doorlopend over, anderen onderdrukken het, maar de meeste narcisten projecteren hun angst op hun geliefde. Hoe banger deze wordt, hoe beter de narcist zich voelt.

12. Schaamte

Ondanks het volkomen gebrek aan schuldgevoel, bezit een narcist wel veel schaamte. Dit komt voort uit de diepgewortelde overtuiging dat hij een slecht persoon is. Alle slechte eigenschappen die de narcist zichzelf toedicht moeten voor hemzelf voor anderen verborgen blijven, omdat hij zich daar diep voor schaamt.

13. Kwetsbaarheid en houden van

Voor een narcist is het onmogelijk om zich kwetsbaar op te stellen en echt lief te hebben. Dit komt deels door zelfbescherming en deels door het onvermogen om gevoelens te begrijpen en gebrek aan empathie. Alleen hun perspectief van de wereld bestaat. Deze emotionele blindheid maakt ze eenzaam, onbegrepen en afhankelijk. Ze zijn wanhopig op zoek naar iemand die hen begrijpt, hun pijn voelt en de wereld weer maakt zoals zij haar graag zien. Ze zijn echter volstrekt niet in staat ditzelfde voor een ander te doen.

14. Teamwork

Een narcist is een solist. Samenwerking vereist immers inlevingsvermogen, vertrouwen, onbaatzuchtigheid en begrip. Allemaal eigenschappen waar een narcist niet over beschikt. Heb je een narcist in je team, dan gaan de zaken op zijn manier, strijkt hij met de eer en krijg jij de schuld van alles wat fout gaat. Kansloos!

 

Tags: , , ,

Comments

  • Lady
  • 16 januari 2019
  Beantwoorden

  Heel goed artikel over de Narcist.
  Ik zat 20 jaar in het web van een volbloed Narcist.
  Ik was zwaar verslaafd aan deze bruut.
  Inmiddels ben ik bijna 2 jaar vrij.
  Ik kreeg 10 wkn slachtofferhulp.
  Inmiddels kom ik steeds meer terug bij mijn ware zelf.
  Ik koos voor Gold Turkey.
  Ik ben geen slachtoffer,ik ben een winnaar.

   • FG
   • 9 februari 2019
   Beantwoorden

   Ook 20 j met narcist, waarvan de laatste 8j steeds maar erger gedrag.
   Pas vorige zomer beginnen beseffen dat er iets niet goed zat. In december is ze zelf vertrokken en twee maanden therapie en inzicht klopt het plaatje volledig.
   Ze richten heel veel schade aan.

  • Ella
  • 12 maart 2019
  Beantwoorden

  Zeer herkenbaar. De eerste 10 jaar beiden opgeslorpt door carriere : ik vond dat er iets niet klopte, discussie was niet mogelijk , diepgang al helemaal niet en hij had altijd gelijk, maar we woonden niet samen en het was leefbaar. Ik vond zijn reacties en ruzies vooral ook zeer kinderachtig . Maar hij kon ook , vooral in companie, heel plezant en charmant zijn
  Twee jaar geleden is hij dan , na een ruzie met zijn moeder ( familiebedrijf) volledig gestopt met werken , structuur weg. Vanaf dan is zijn ware aard ten volle boven gekomen : hij kwam niet zelf meer naar me toe maar eiste dat ik altijd ging, eens ter plaatste voelde ik me niet thuis, doch een gast in zijn huis ; ik moest er alles mooi vinden en kreeg zelf nooit een compliment, ik kreeg voortdurend verwijten en van alles de schuld ! Op de duur bleef ik al eens thuis bij mijn 2 volwassen kinderen, die hem ook al niet meer zagen zitten. Met kerstmis vorig jaar is hij nog komen vieren met mijn familie en een maand later stond er op de rouwbrief van zijn moeder een andere vrouw … Hij heeft nooit afscheid genomen en het lef niet gehad om de relatie te beeindigen ( na wellicht maanden bedrog ) …
  Mijn dochter die zelf psycholoog is, denkt dat hij een soort psychopaat is, ik denk eerder aan een verborgen narcist …
  En ja, veel mensen in mijn omgeving vonden het zo een charmante en sociale man !!!

  schuld ! En hij zei aan iedereen dat ik toch zo een moeilijke ben !
  Ik werd continu verweten een zeer moeilijkecte zijn !

  • Sanaa
  • 18 december 2019
  Beantwoorden

  Ook voor mij heel erg herkenbaar. Ben al 24 jaar getrouwd met een narcist. Heb 3 kinderen die hun vader letelijk haten. Ze zeggen dat ik weg moet gaan, hij maakt ons helemaal kapot. Maar ik heb het gevoel dat ik hem nodig heb. Het is zo sterk het gevoel ook ben ik helemaal uitgeput door hem. Kan iemand mij aub advies geven waar ik hulp kan vragen??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vivian Reijs

Vivian Reijs is motivatiespreker, auteur van de bestseller 'Herstel je hormonen in 10 stappen' waarvan er in Nederland meer dan 30.000 verkocht zijn. Vivian is orthomoleculair voedingsexpert, hormoon en Klinische Psycho neuro-immunologie-therapeut. Tevens is Vivian founder van het online gezondheidsplatform www.vivonline.nl. Waarbij zij vrouwen helpt bij hun klachten door dagelijks tips te geven over een gezonde leefstijl, voeding, hormonen, naturel beauty en een gezonde mindset aan maandelijks zo’n 130.000 vrouwen. Het is Vivians grootste missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen en begeleiden naar een gezondere leefstijl en een goede hormoonbalans. Zodat jij weer je energie, plezier, libido en je lichaam, waar jij je fijn in voelt, terugkrijgt.