Afvallen zonder dieet! Mijn 10 gouden afvalregels

Graag deel ik met jou mijn tien gouden afvalregels! Hierbij geef ik je advies om steeds meer toe te werken naar een gezonde lifestyle.  Deze regels zijn geen dieet en zijn zeker niet bedoeld als slechts iets tijdelijks. Ik kan alleen nog maar toevoegen: ‘Zet ‘m op!’

Het gevoel dat je volledig het roer moet omgooien, maakt dat je er met bergen tegenop zit of er wellicht niet eens aan begint. Dat is niet waar afvallen bij mij voor staat. Afvallen is beginnen aan een periode waarbij jij op nummer één komt en je duidelijk een doel voor ogen hebt. Een doel waarbij je toewerkt naar een gezonde lifestyle, een voedzaam voedingspatroon en lekker eten. Je zult er zoveel voordelen van hebben dat je niet meer terug zou willen naar je oude gewoontes. Dat is de truc van het afvallen en dat begint bij jezelf.

 1. Eet minder koolhydraten, zoals brood, aardappelen, rijst, pasta. Om te beginnen: laat 1x per dag de koolhydraten weg, dus bijvoorbeeld geen brood bij de lunch, maar een salade met vis of kip of een groente-omelet. Of laat de aardappelen en rijst ‘s avonds achterwege en eet een schaaltje rauwe groente bij je warme maaltijd van bijvoorbeeld kip in de wok met groente of een biefstukje met broccoli.
 2. Eet vetten; wees niet bang voor vet, maar kies de goede vetten. Dus wees royaal met olijfolie en kokosvet, ghee en af en toe een beetje roomboter (niet te veel), maar vermijd margarine, halvarine en zonnebloem- of pinda-olie.
 3. Vermijd suikers; kijk op de verpakkingen om te zien waar onnodige suikers in zitten, eet geen bewerkte producten zoals witbrood, gewone pasta, croissants, sauzen uit pakjes en laat alles soorten snoep staan. Neem bij zoete trek fruit of chocola met minimaal 72% cacao.
 4. Probeer eens koemelkproducten te vervangen door rijstemelk, amandelmelk, havermelk en af en toe sojamelk (niet te vaak) en kies voor de ongezoete varianten. En vervang gewone kaas eens door geiten- of schapenkaas (maar let op: kazen zijn dikmakers).
 5. Vervang tarwebrood door speltbrood, zuurdesem, rijstwafels of glutenvrij brood. En pastaliefhebbers; probeer eens spelt, kamut of glutenvrije varianten, zoals bruine rijstpasta, boekweitpasta of quinoapasta.
 6. Neem een groene smoothie als ontbijt (kijk voor recepten op de site).
 7. Stop bij 80% vol. Eet voldoende, maar niet tot je echt vol zit.
 8. Kauw minimal 20 keer per hap! Lastig in het begin, maar heel belangrijk om af te vallen.
 9. Drink 2 liter water per dag, het liefst gefilterd water.
 10. Beweeg!!! Al is het maar 10 minuten per dag! Koop een springtouw, dans thuis op harde muziek, spring met je kids op de trampoline en houd vooral onze site in de gaten voor leuke trainingen die je ook thuis tussendoor kunt doen. Geen excuus meer.

Wil je meer weten over afvallen? Klik dan hier, want in mijn boek vertel ik je er alles over.

Mocht je toch meer hulp nodig hebben, help ik je graag tijdens een persoonlijk consult. Te boeken via de homepage van Vivonline ( online agenda)

Tekst: Vivian Reijs voor VivOnline

5 comments Add yours
 1. Hoi, Al ben ik het met bijna alles eens wat ik hier lees, toch wil ik even opmerken dat ik de suggestie van glutenvrij brood niet een hele goede vind; het is namelijk zo dat dit 9 van de 10 keer vol suiker zit en dus is dat niet echt een gezonde vervanger.

Geef een reactie