Zwanger zijn is zo’n cadeautje! Oké, het zal zeker niet 9 maanden lang rozengeur en maneschijn zijn, maar hé, je krijgt er een wonder voor terug! Voeding speelt een hele belangrijke rol bij een goede ontwikkeling van de baby in je buik en is zeker ook van invloed in de periode daarvoor. Wat kun je allemaal wel en wat beter niet eten wanneer je zwanger bent? En wat kun je doen bij een kinderwens? Hier wat tips voor je op een rijtje:

Kinderwens?

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 stellen niet zo makkelijk zwanger raakt. Hoe naar dit ook is, er zijn wat natuurlijke manieren te proberen die jullie zo maar even een vruchtbaarheidsboost kunnen geven. Zeker het proberen waard alvorens de malle medische molen in te stappen. Het duurt gemiddeld 3 maanden voordat je lichaam optimaal effect ervaart, dus geduld is en blijft een schone zaak. Wat kun je als mommy & daddy to be zoal doen?

  • Voeg een schepje superfood maca toe aan jullie smoothie. Maca heeft een positief effect op de hormoonhuishouding en staat bekend om haar libidoverhogende eigenschappen.
  • Pas jullie eetpatroon aan en begin hier al een half jaar van tevoren mee. Erg belangrijk voor een gezond lichaam en een goede hormoonbalans zijn aminozuren uit eiwitten en essentiële vetzuren uit noten en zaden. Avocado en granaatappel zijn erg belangrijk bij het reguleren van de hormonen oestrogeen en progesteron. Ga als vrouw zijnde zeker niet op een koolhydraat- of graanarm dieet voor de zwangerschap; je lichaam heeft deze energie nodig. Erg voedzaam zijn zoete aardappel, zilvervliesrijst, quinoa, haver(mout), boekweit, amarant, teff,  zuurdesem, spelt en rogge. Mannen doen er goed aan genoeg zink en arginine binnen te krijgen. Dit vind je in schaal- en schelpdieren, goed rood vlees en noten en zaden.
  • Skip alcohol en nog beter: ook cafeïne en suiker.
  • Jullie kunnen baat hebben bij het suppleren van zink, foliumzuur (vrouwen), omega 3, vitamine C, vitamine E en selenium (met name voor vrouwen boven de 35 – het verbetert de kwaliteit van de eitjes).
  • Ontspan! Je mentale toestand is minstens zo belangrijk als je fysieke gezondheid. Ga op yoga, leer mediteren, blijf sporten en blijf geloven in een goede afloop. Positiviteit is key.
  • Acupunctuur is ook zeker het proberen waard. Het helpt bij het verbeteren van de bloedcirculatie in het bekkengebied, het ontspannen van je lichaam en geest en het in balans brengen van je hormonen.

Tijdens de zwangerschap

Dat eten voor twee onzin is tijdens de zwangerschap weten de meeste vrouwen wel. Evenals dat je alle (half)rauwe producten dient te vermijden (op internet staan lijsten vol met wat wel en niet mag). Wat wel verstandig is, is wat extra aandacht voor bepaalde vitamines en mineralen. Hierbij een overzichtje:

  • Omega 3 / Visolie
    Omega 3 is belangrijk voor de ontwikkeling van met name de hersenen en het zenuwstelsel van de foetus. Omega-3-vetzuren vind je met name in vette vis, zaden en noten, maar je kunt ook een supplement nemen.
  • Vitamine D
    Een tekort aan vitamine D kan de kans op zwangerschapsdiabetes en -vergiftiging en een te laag geboortegewicht bij je kleintje vergroten. Een goede bron van vitamine D is verse vette vis, zoals haring, zalm, mosselen en makreel, maar je kunt ook een supplement nemen. Vitamine D zit ook in zonlicht, dus ga vooral lekker naar buiten tijdens je zwangerschap.
  • Foliumzuur
    Foliumzuur is nodig voor de groei, goede werking van het lichaam en de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Tevens verkleint het de kans op geboorteafwijkingen als een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte. Foliumzuur komt van nature voor in groenten (vooral de groene soorten), volkorenproducten, vlees en zuivel, maar aangeraden wordt om een supplement te slikken. Begin zodra je kinderwens ontstaan met het slikken van foliumzuur en blijf dit doen tot 2 maanden na de geboorte van je kleintje.

Het Vitamine Informatie Bureau heeft een Zwangerschaps Vitaminetest ontwikkeld. Uit de test komt een persoonlijk advies over de (extra) vitamines die nodig zijn. Mocht je vragen hebben over de aanbevolen hoeveelheden, raadpleeg dan je huisarts of verloskundige. Te allen tijde geldt natuurlijk dat het belangrijk is om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten, zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Superfoods, wel of niet?

Overdreven gebruik van superfoods (en ieder ander product) is nooit goed, maar gebruik met mate kan zeker geen kwaad. Mocht je sceptisch zijn over de mogelijke gevolgen, kies dan voor deze superfoods van eigen bodem – ze zorgen voor een energieboost voor jou en je kleine lieverd: aardbeien, avocado, appels, eieren, hummus, Griekse yoghurt, spinazie, havermout, gedroogde pruimen en pompoenzaden.

Tips tegen misselijkheid

  • Eet ’s morgens alvast rustig een droge cracker in bed alvorens je opstaat en ontbijt.
  • Verspreid je maaltijden over de dag. 6x per dag kleine porties eten, geeft je de hele dag door energie en voorkomt dat je maag leeg raakt met misselijkheid tot gevolg.
  • Kies voor licht verteerbaar eten, zoals quinoa, groenten, fruit en bouillon.
  • Vitamine B6 en K, magnesium, gemberwortel en Okugest van VSM hebben een gunstig effect op de symptomen van misselijkheid.
  • Beweeg elke dag in de frisse lucht.
  • Acupunctuur kan ook hier een oplossing zijn.

Na de bevalling

Het geven van borstvoeding na de geboorte van je kindje helpt je om de overtollige zwangerschapskilo’s sneller te verliezen. Belangrijk is dat je tijdens deze periode genoeg water drinkt. Zo’n halve tot hele liter extra per dag bovenop de normale hoeveelheid van 2 liter per dag. Hierdoor wordt de aanmaak van borstvoeding gestimuleerd en obstipatie voorkomen.

Tekst: Evelien Blom

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten