Zoutarm koken met kruiden
Zomertijd! Heb jij er ook zo naar uitgekeken?
Eindelijk weer je bikini aan, ijsjes eten, en heerlijke zomerse avonden waarbij je lekker lang buiten kunt blijven zitten. Waar ter wereld dan ook, ieders vakantiedagindeling wordt voor een groot deel toch bepaald door eten en drinken!
Zomerse risico’s
Voedingsmiddelen en gerechten die je op je buitenlandse bestemming tegenkomt zijn vaak net weer even anders dan je gewend bent in Nederland. Dat is in eerste instantie natuurlijk alleen maar leuk, want dat draagt juist bij aan je vakantiegevoel. Anderzijds vraagt het je ook om een beetje op je hoede te blijven. Zo kun je bijvoorbeeld niet in elk land zonder risico een salade bestellen of ijsklontjes in je water vragen . Maar ook de bereiding of het gebruik van ingrediënten kan anders zijn dan je gewend bent of zelfs zeer ongezond zijn!
Te veel zout
Er wordt regelmatig vergeten dat producten en gerechten vaak grote hoeveelheden zout bevatten. Per jaar eten we gemiddeld maar liefst 1 kg zout te veel! En dat terwijl teveel zout je bloeddruk verhoogt en kan leiden tot onherstelbare schade aan je nieren. Dus wanneer jij niet alleen jezelf maar ook zeker je nieren een gezonde zomer gunt, is het van groot belang om op je zoutinname te letten.
Hoe minder je met zout?
Minder zout eten moeilijk? Nee hoor! Met een paar simpele tips boek je al resultaat.
Door zelf te koken kun je niet alleen gebruik maken van verse en pure producten, maar houd je ook zelf in de hand hoeveel zout er precies in je maaltijd terecht komt. Ook bestaat er een groot misverstand dat zout en peper de enige smaakmakers in de keuken zijn. Maar er is zoveel meer! We raden je aan om je eens te verdiepen in de wereld van kruiden en specerijen. Ze geven even heerlijke smaak, geur en kleur aan je gerecht.
Inspiratie
Om te laten zien hoe makkelijk het is om heerlijke zoutarme alternatieven op tafel te zetten, inspireren we jullie vandaag met onze favoriete keuken in de zomer, namelijk: Italiaans!
Een heerlijk zoutarm alternatief voor de zomer!
Vispakketje op de barbecue
Gun jezelf de tijd
Tot slot: gun jezelf wat tijd! Het duurt enkele weken voor de smaakpapillen gewend zijn aan minder zout eten. In het begin smaakt minder zout eten vooral flauw, maar na een tijd wordt veel zout juist als vies ervaren.
De zoutmeter
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoe zoutarm of zoutrijk jij eet? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden. Als je deze invult kun je ook nog een leuk zomers zoutarm receptenboekje aanvragen.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
5 maart 2016
Ultiem geluk
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
27 juli 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –