Als je in een relaties zit maken jullie ongetwijfeld ruzie. En dat is ook niet zo gek. Er zijn twee mensen met verschillende ervaringen, meningen, voorkeuren en stemmingen. Dat is niet perse erg, als je maar weet hoe je op de ‘juiste’ manier om kunt gaan met een ruzie.

Sommige manier van ruzie maken zijn niet heel behulpzaam, zoals passief agressief doen of totaal geen interactie met de partner maken. Daarentegen zijn er ook andere manieren om op de juiste manier ruzie te maken die jou en je partner zelfs sterker te maken.

1. Begin goed

Als het neerkomt op ruzie maken is het van groot belang hoe het begint. Vaak eindigt het zoals het begint. Probeer het gesprek daarom op een rustige en positieve manier te beginnen. Maak duidelijk dat je uit bent op een goede communicatie van beide kanten dat leidt tot een gedeelde oplossing.

Het is hierbij belangrijk dat je het bij jezelf houd. Begin met “ik voel” of “ik denk” in plaats van “jij doet” of “jij zegt altijd”. Deze manier van communicatie is veel effectiever.

2. Pak de kleine momentjes voor wat lucht

In elke discussie zijn er vaak kleine momentjes waar je even op de rem kan trappen om een eventuele botsing te voorkomen. Geef aan wat je partner goed doet, maak een grapje of neem even een pauze.

Wat handige dingen die je kan zeggen: “Sorry, laat me dat even herformuleren,” “Kan je dat wat vriendelijk zeggen alsjeblieft?” of “Kunnen we opnieuw beginnen?” Dit kan het gesprek op een positieve manier verder helpen.

3. Neem een time-out

De meeste conflicten willen we in een keer praten oplossen, maar sommige discussies zijn te ingewikkeld om in een keer op te lossen. Als je merkt dat je wordt overweldigd door het gesprek is het een goed idee om even een korte pauze van 20 tot 30 minuten in te lassen.

Probeer die tijd goed te gebruiken. Probeer je te focussen op wat je op prijst stelt van je partner en bedenk hoe goed het voelt als jullie dit samen hebben opgelost. Dan kan je terug naar het gesprek met positievere verwachtingen.

4. Overweeg een compromis

Compromissen sluiten is de basis van een gezonde relatie. Het betekent namelijk niet dat de een wel z’n zin krijgt en de ander niet. Het gaat erom dat beide partners een manier vinden om te onderhandelen, rekening te houden met elkaars gevoelens en elkaar tegemoet komen aan elkaars behoeften.

Iets wat je goed kan zeggen is bijvoorbeeld: “Dat is een goed punt, hoe kunnen we elkaar tegemoet komen?”

Als je leert dat je ook op een empathische en liefdevolle manier ruzie kan maken, kom je er vanzelf achter dat discussies niet vermeden moeten worden. In plaats daarvan wordt het een mogelijkheid tot communicatie.

Tekst: Emma Bering voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten