Glutenvrije producten zoals brood, crackers en gebak vind je steeds meer terug in de supermarkten. Erg handig, maar tegelijk ook bittere noodzaak voor mensen met een gediagnosticeerde glutenintolerantie (coeliakie). Maar kijk ook eens kritisch naar de hype, want echt niet iedereen hoeft glutenvrij te eten.
Zeker niet als je kijkt naar de cijfers. Ongeveer 1% van de mensen heeft daadwerkelijk een glutenintolerantie/coeliakie. Dat zijn ongeveer 170.000 Nederlanders.
Wat zijn gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Je kunt een intolerantie voor gluten hebben, maar ook een sensitiviteit.
Gluten intolerantie
Bij een intolerantie reageert het lijf slecht op bepaalde bestanddelen uit je voeding. Het eten van gluten veroorzaakt bij een intolerantie (coeliakie) een reactie, waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Je kunt dan last krijgen van diarree, buikpijn, vermoeidheid, bloedarmoede en gewichtsverlies. In het geval van coeliakie denkt het lijf dus dat gluten schadelijke stoffen zijn.
Glutensensitiviteit
Er zijn mensen bij wie klachten verminderen als ze een glutenvrij dieet volgen, maar bij wie coeliakie en een tarweallergie zijn uitgesloten.
Dat noem je glutensensitiviteit. Hierbij leidt het vermijden van producten met gluten tot verbetering van bestaande klachten, maar de antistoffen en darmschade die bij coeliakie horen, zijn bij deze personen afwezig.
Diagnose
Om te weten of iemand coeliakie heeft, is onderzoek bij de huisarts en de maag-darm-leverspecialist nodig. Die laatste stelt de definitieve diagnose door een darmbiopt te nemen.
Wat doe je eraan?
De diagnose coeliakie moet zorgvuldig gesteld worden, want als je een glutenintolerantie hebt moet je levenslang een streng glutenvrij dieet volgen. Er bestaan geen medicijnen voor, en het is niet te genezen.
Wat wel, wat niet
Gluten komen van nature voor in onder andere tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Glutenvrij zijn mais, rijst, gierst, boekweit, amaranth, teff, tapioca, sojameel, kikkererwtenmeel en kastanjemeel. Kijk hier voor een volledig overzicht.
Kortom
Denk je dat je last hebt van een glutenintolerantie of glutensensitiviteit? Laat dit dan onderzoeken bij een arts!
Een speciaal dieet is erg beperkend, energie- en tijdrovend. Glutenvrij eten is over het algemeen vetter, zouter en bevat minder vezels. De keuze maken om gluten en granen uit je dieet weg te laten kan een gebrek aan vitamines B, E en ijzer veroorzaken.
170.000 Nederlanders met een glutenintolerantie/sensitiviteit zijn levenslang noodgedwongen een strikt dieet te volgen, en dat is geen pretje! Doe waar jouw lijf zich goed bij voelt, maar begin niet aan een (volledig) glutenvrij dieet als je niet zeker weet of je een intolerantie of sensitiviteit hebt.
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: Voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
23 februari 2016
Hongergevoel?
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
10 juni 2015
Raw kokos snack
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
5 januari 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –