Wie kent ze niet? Superfoods. Chiazaad, tarwegras en quinoa, allemaal voedingsmiddelen rijk aan vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Pas sinds een aantal jaren zijn deze producten hot. Ze bestaan echter al veel langer, sommigen zijn zelfs al eeuwen oud.
Superfoods en het lichaam
Afhankelijk van het soort superfood hebben ze positieve effecten op onze gezondheid. Zo geven ze ons directe, duurzame energie en ondersteunen ze de afbraak van toxische stoffen in het lichaam. Kort gezegd voeden ze ons lichaam en vullen ze snel te tekorten aan.
Naast de bovengenoemde bijzondere superfoods, kennen we op onze aardbol ook genoeg ‘gewone’ superfoods die snel worden vergeten. Dat is jammer! Deze gewone superfoods zijn namelijk een stuk goedkoper en hebben veelal dezelfde positieve effecten op de gezondheid van ons lichaam. Laten we daarom snel kijken naar voedingsmiddelen die jij wellicht in je keuken hebt staan zonder dat je alle gezondheidsvoordelen ervan kent! (Dit heb ik trouwens altijd in mijn koelkast liggen)
Fruit
Neem bijvoorbeeld de blauwe bes. Deze is rijk aan antioxidanten en andere bioactieve stoffen. Uit onderzoek van Dr. Simone van Breda en Dr. Theo de Kok (2014) blijkt dat blauwe bessen in staat zijn ons DNA te beschermen tegen beschadigingen. Er bestaat een verband tussen het eten van blauwe bessen en gezondheidsbevorderende factoren zoals een vermindering van de risico’s op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes mellitus.
Groente
We weten allemaal dat groente gezond is. Toch zijn er een aantal soorten die er bovenuit springen. Dit zijn voornamelijk de groene groentesoorten. Spinazie en boerenkool zijn echte superfoods. Deze groentesoorten zijn een bron van vitamine A en K en zijn daarnaast rijk aan de mineralen foliumzuur, kalium en magnesium. Spinazie is ook nog eens rijk aan vitamine E. Boerenkool en spinazie houden je hart gezond, versterken de botten en zorgen voor een goede bloedstolling.
Vetten
In de voedingswereld onderscheiden we drie soorten vetten; verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Voor het goed functioneren van ons lichaam hebben we zowel onverzadigd vet als verzadigd vet nodig. Transvet kunnen we beter mijden, deze vetsoort verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Producten als vette vis, olijfolie en ongezouten noten zijn echte superfoods. Vis is rijk aan vitamine A, B2, B6, B12 en D en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevat het natuurlijke (onverzadigde) vetten en eiwitten. Olijfolie bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en is rijk aan vitamine E. Ongezouten noten bevatten vitamine B1 en E en het mineraal ijzer. Verder leveren ze onverzadigd vet. Hierdoor is het een goede vervanger van vlees. Dit is de reden dat je gezonde vetten moet eten.
Kortom, blijf genieten van de ‘bijzondere’ superfoods, maar vergeet ook de ‘gewone’ superfoods niet!
Tekst: Lilian van Weperen en Ingrid Wolters voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
11 december 2014
Sporttrends 2015
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
12 september 2017
Recept: good for the brains food
5 maart 2016
Ultiem geluk
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
5 december 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –