Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve (tegenwerkende) zuurstofverbindingen vrij komen dan gebruikelijk. Dit wil zeggen dat bepaalde stoffen die in het lichaam komen, een reactie aangaan met zuurstof. Deze stoffen heten vrije radicalen. Vrije radicalen vallen moleculen en genen aan en veranderen deze van structuur. Hierdoor wordt de eigenschap die de cel heeft, veranderd. Deze verandering komt het lichaam niet ten goede. Er kunnen allerlei ziekten en klachten ontstaan.
Oxidatieve stress, oftewel een teveel aan vrije radicalen, kan onder andere ontstaan door:
- Roken
- Medicijngebruik
- Teveel alcohol
- Te lange blootstelling aan de zon
- Intensief sporten / lichamelijke stress
- Psychische stress
Meer energieverbruik
De cellen in het lichaam moeten als gevolg van oxidatieve stress meer energie gaan gebruiken om het celmembraan in goede staat te houden. Vandaar dat veel mensen bijvoorbeeld dikker worden door medicijngebruik: cellen moeten meer energie gebruiken en dus heb je meer trek dan normaal. Omdat door oxidatieve stress ook de eiwitten worden aangetast, wordt het DNA beschadigd.
Reparatiemechanisme en verdedigingsstoffen
De cellen in het lichaam kunnen zichzelf beschermen tegen oxidatieve stress: ze beschikken over een reparatiemechanisme om het beschadigde DNA te herstellen. Het lichaam beschikt over verdedigingsstoffen. Dit zijn enzymen, vitaminen, mineralen, spoorelementen, aminozuren en proteïnen. Deze verdedigingsstoffen worden antioxidanten genoemd en worden opgenomen door het lichaam via de voeding. Doordat het voedingspatroon tegenwoordig in toenemende mate ongezonder wordt (fastfood), krijgen we steeds minder antioxidanten binnen waardoor we vatbaarder worden voor ziekten. Antioxidanten komen voor in voedingsmiddelen zoals blauwe bessen, frambozen, aardbeien, broccoli, citrusvruchten, knoflook, tomaten en groene thee. Vitamine E en C (groente en fruit) dragen in grote mate bij aan bescherming tegen vrije radicalen.
Evenwicht
De verhouding tussen vrije radicalen en antioxidanten moet steeds in evenwicht worden gehouden. Een gezonde en gevarieerde voeding naast een gezonde leefstijl met voldoende beweging komt hieraan ten goede.
Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om een gezonde leefstijl te hebben!
Benieuwd hoe je een gezonde leefstijl kunt behouden? Kijk dan hier
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.info.nu
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
29 december 2017
De anti-kater pil
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
11 maart 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –