Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
11 december 2014
Sporttrends 2015
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
13 augustus 2015
Homemade Hummus
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
28 februari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –