Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
30 april 2014
ONE event!
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
18 januari 2020
Wait what, kan Maca je seksdrive vergroten?
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
29 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –