Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
3 september 2015
Gezonde chocopasta
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
1 juli 2016
VEGAN OREO!
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
10 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –