Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
15 februari 2017
FRIET
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
13 oktober 2018
Sushi omelet
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
18 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –