Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 juni 2015
SLA: het kookboek
9 augustus 2015
Herman over bonen
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
3 september 2015
Boerenkoolchips
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
14 juni 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –