Eén van mijn favoriete producten die je altijd in mijn tas kan vinden is een zakje met matcha poeder. ‘s Ochtends bij het ontbijt, onderweg of zelfs in het vliegtuig heb ik altijd een zakje bij me! Wil je weten waarom?
Mix wat matcha poeder in een heet glas water of in je waterfles en je hebt een heerlijke matcha thee die boordevol met vitaminen en mineralen zit. Het is makkelijk, snel en je kan bijvoorbeeld wat agave siroop toevoegen of amandel melk om het iets zoeter te maken!
Wat is matcha precies?
Matcha is een fijngemalen groene theepoeder. Het is gemaakt van een blad van een hoge kwaliteit dat bekend staat als Tencha. Deze poeder heeft in de afgelopen 900 jaar een grote rol gespeeld in de Japanse theeceremonies. Het staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen en zijn krachten om de concentratie te verhogen en de stofwisseling te verbeteren.
Waarom we een dagelijkse doses matcha moeten toevoegen aan ons dieet
1. Het is antioxidanten rijk
Matcha zit vol met antioxidanten, waaronder de krachtige catechine EGCg. Eén kopje Matcha-thee bevat zoveel antioxidanten als 10 kopjes gebrouwen groene thee
2. Helpt calorieën te verbranden en verhoogt metabolisme
Matcha zelf heeft al erg weinig calorieën. Maar het verhoogt ook nog eens je metabolisme en helpt om vet te verbranden! Een recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het je metabolisme met wel 40% kan verhogen!
3. Het ontgift je lichaam op een natuurlijke wijze
Matcha blijkt een zeer krachtige ontgifter te zijn en is in staat om op een natuurlijke wijze het niveau van gifstoffen in je lichaam te verlagen. Deze sterke ontgiftings gehalte is gevormd door zijn speciale manier van oogsten. In de laatste 3 weken voor het oogsten worden de bladeren bedekt, zodat er geen zonlicht doorheen kan komen. Dit zorgt voor een toename van de chlorofyl productie in het groeiproces van de bladeren. Dit zorgt ervoor dat de bladeren een ontgiftend effect geven.
4. Kalmerend effect
Matcha is rijk aan L-Theanine. Dit aminozuur heeft een kalmerende en ontspannende werking op je lichaam en geest.
5. Hoge hoeveelheid vitaminen en mineralen
Matcha zit vol met vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, C, E, K, vitamine B-complex, zink, selenium, chroom, magnesium en spoormineralen.
6. Het verbetert concentratie en geheugen
Een aminozuur dat je in matcha kan vinden heet L-Theanine. Het creëert alfagolven die leiden tot een staat van ontspannen en waakzaamheid in je hersenen. Het kan ook helpen het geheugen en leren te verbeteren. De L-theanine niveaus in matcha zijn vijf keer hoger dan in normale groene thee.
7. Het verbetert cholesterol en bloedsuiker
Matcha vermindert niveaus van triglyceriden en ‘slechte’ LDL-cholesterolwaarden. Het is dankzij het verbeteren van je cholesterol en bloedsuikerspiegel dat je het risico op hart-en vaatziekten verminderd.
8. Geeft veel energie voor een lange tijd
Het aminozuur genaamd L-Theanine is gecombineerd met andere voedingsstoffen wat je een hele boost geeft van energie! Door de langzame afgifte van energie kun je je tot zes uur na het drinken van een kopje matcha thee nog energiek voelen! In tegenstelling tot koffie die energie vrijgeeft in een soort kick-vorm, waardoor je de energie maar voor 1-1.30 uur voelt.
9. Helpt je lever te beschermen
Volgens sommige studies kan matcha leverbeschadiging voorkomen en het risico op leveraandoeningen verminderen.
10. Beheerst diabetes type 2
Matcha helpt de niveaus van cholesterol, triglyceriden en het glucosegehalte in je lever te verlagen. Dit helpt by het beheersen van diabetici.
11. Het beschermt tegen infecties en verbetert je immuunsysteem
Het hoge gehalte aan epigallocatechinegallaat (EGCG) in matcha is effectief in het helpen van bestrijden van verschillende schimmel- en bacteriële infecties.
12. Kan helpen kanker te voorkomen
Matcha-thee bevat een speciale krachtige klasse antioxidant, bekend als catechine. Deze antioxidant kan alleen worden gevonden in matcha! Met name de catechine EGCg (epigallocatechinegallaat) biedt kankerbestrijdende eigenschappen. Studies hebben aangetoond dat het helpt het risico op het ontwikkelen van kankers zoals colorectale en blaaskanker te verminderen.
Maar laten we niet overdrijven!
1-2 theelepels matcha poeder per dag is de perfecte hoeveelheid die je aan je dieet kunt toevoegen. Het consumeren van te veel van deze magische groene poeder kan bijwerkingen geven. Dit komt door het hoge antioxidanten niveau dat ijzerabsorptie kan verminderen en kan leiden tot leverbeschadiging.
Overtuigd?
Dan neem vanaf nu een zakje matcha poeder in je tas mee op reis net zoals ik of voeg het toe in je smoothie, bakrecepten of maak een heerlijke matcha latte!
Weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan je heerlijke vegan matcha recepten vinden op mijn site www.brittsworld.com om te beginnen aan je matcha rijk dieet!
Enjoy!
Tekst: Britt van der Meijden voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
1 juli 2016
VEGAN OREO!
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
12 september 2017
Recept: good for the brains food
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
10 januari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –