Magnesium is een niet heel bekend mineraal, maar wel betrokken bij veel belangrijke processen in het lichaam. Magnesium zit in veel voedingsmiddelen en heeft belangrijke functies. Bij een tekort aan dit mineraal kunnen er lichamelijke klachten ontstaan, maar een overschot van magnesium is ook schadelijk. Er zijn verschillende factoren die de opname van magnesium kunnen beïnvloeden. Magnesium wordt ook wel het ‘antistressmineraal’ of  ‘wondermineraal’ genoemd. Maar wat is er dan zo wonderlijk aan dit mineraal?

Functies

Het mineraal magnesium is bij veel lichaamsprocessen betrokken. Magnesium is nodig voor botopbouw, overdracht van prikkels in zenuwbanen en regulering van de bloeddruk. Ook is het belangrijk bij het goed functioneren van spieren, zoals de hartspier. Daarbij is magnesium nodig voor een goede werking van enzymen in je lichaam. Magnesium helpt dus bij de opbouw van botten en spieren en zorgt voor ontspanning van spieren en zenuwen. Vandaar dat het ook wel het ‘antistressmineraal’ wordt genoemd.

LEES OOK: Deze supplementen wil je echt meenemen als je op vakantie gaat.

Dagelijkse inname

Voor vrouwen is de aanbevolen dagelijkse inname van magnesium 280 milligram, voor de mannen ligt dit iets hoger, namelijk 350 milligram. Voor kinderen van 6 maanden tot 2 jaar is de aanbevolen dagelijks inname  80 milligram, voor kinderen van 2 tot 5 jaar 120 milligram, en voor kinderen van 6 tot 9 jaar 200 milligram per dag.

Welke producten bevatten veel magnesium?

Magnesium zit veel in noten, graanproducten, (groene) groenten, vlees, melkproducten, fruit (bananen, avocado’s, pruimen), erwten, bonen, sojaproducten en schaal- en schelpdieren. Magnesium zit dus in veel verschillende voedingsmiddelen en je krijgt dus snel al voldoende binnen. Je krijgt bijvoorbeeld al met ongeveer 30 gram amandelen of cashewnoten 100 milligram magnesium binnen.

Tekort aan magnesium

Een magnesium tekort komt niet snel voor, omdat magnesium in veel voedingsmiddelen zit. Het is te herkennen aan vermoeidheid, spierkrampen of hartritmestoornissen in extreme gevallen. Dit wil echter niet zeggen dat magnesium persé de oorzaak is van deze klachten. Dit kan ook bijvoorbeeld stress zijn (lees hier Viv’s tips tegen stress). Bij extreme tekorten zal het eten van magnesium rijke voeding niet voldoende zijn om het tekort aan te vullen. Dan is het aan te raden om naast de voeding ook supplementen te nemen. Er zijn veel verschillende soorten magnesium supplementen. Bij meer dan 250 milligram magnesium per dag extra, dus zonder magnesium in je voeding, kunnen er lichamelijke klachten optreden. Dit zijn bijvoorbeeld darmklachten zoals diarree en dunne ontlasting.

Calcium

Sommigen nutriënten beïnvloeden de opname van magnesium. Het consumeren van voeding met veel vezels heeft een negatieve invloed op de opname van magnesium. Ze bevatten namelijk fermenteerbare koolhydraten die de opname van magnesium beïnvloeden. Ook een hoge calcium inname, vaak in vorm van supplementen, kan de opname van magnesium hinderen. Wanneer je dus calcium supplementen neemt, let dan goed op een voldoende inname van voeding met magnesium.

Wondermineraal

Magnesium wordt ook wel het ‘wondermineraal’ genoemd, omdat het bij veel belangrijke en verschillende processen in je lichaam betrokken is. Magnesium zit in veel voedingsmiddelen, dus een tekort komt niet vaak voor. Een overschot kan het gevolg zijn van een hoge dosis van magnesium vaak in de vorm van supplementen. Ook bestaan er verschillende soorten magnesium supplementen, let hier goed op welk merk je koopt. Niet alle merken zijn even goed. Let dus op de magnesium inname, wanneer er calcium supplementen worden gebruikt. Eet jij al genoeg magnesium?

Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten