Volop energie met een stabiele bloedsuikerspiegel

13 december 2015 , In: Experts, Health
0

Hoe lang is jouw to-do-lijstje geworden sinds je na de zomer weer aan het werk bent gegaan? Hoe graag we ook zouden willen dat we de ontspanning van de zomer vast kunnen houden, we willen ook graag van alles. En daardoor zijn onze levens snel vol. Hoe meer we van onszelf vragen hoe groter de kans dat je jezelf met lekkere snacks en koffie-kicks er door heen sleept. Suikers en cafeïne geven een korte kick, maar op de lange termijn put je je lichaam daar juist mee uit. Ik geef je graag tips hoe je je energieniveau op een gezonde manier op peil houdt.

Stabiele bloedsuikerspiegel

De grootste valkuil is om een gebrek aan energie aan te gaan vullen met suikers en koolhydraten.  We weten wel dat suiker niet gezond is, maar realiseren ons vaak niet waar het allemaal in verstopt zit. De populaire smoothies in cafés bijvoorbeeld bevatten vaak voornamelijk zoet fruit. En ook gezond-ogende raw food taarten kunnen een suikerbom zijn als er veel dadels of andere gedroogde vruchten in zitten.

Na een snack of maaltijd met veel koolhydraten krijgen we even een kick door de grote hoeveelheden glucose in ons bloed, maar daarna volgt juist een dip doordat de glucosewaarden heel snel dalen door de hoge insuline-afgifte van ons lichaam. Op die manier belanden we in de vicieuze cirkel van energiedips en nieuwe snoepneigingen. Door minder koolhydraten te eten hou je je bloedsuikerspiegel stabiel en zorg je dat je zonder energie-dips de dag door kunt komen.

8 tips om energie-dips te voorkomen

  1. Probeer de hoeveelheid koolhydraten in je dieet te verminderen naar minder dan 50 % en eet in plaats daarvan veel gezonde vetten en eiwitten. Die geven je sneller een verzadigd gevoel en blijven langer energie geven.
  2. Kies voor een ontbijt met veel eiwitten en vetten en zo weinig mogelijk koolhydraten. Eiwitten geven je het langst een vol gevoel en helpen om ook de rest van de dag minder calorieën te eten. Goeie keuzes zijn chiazaden of eieren. Lees meer in mijn blog over ontbijt.
  1. Eet vooral trage koolhydraten bij je maaltijd zoals zoete aardappelen, noten en zaden, peulvruchten, quinoa en eventueel volkoren granen. De koolhydraten die in zetmeelrijke groenten zitten zoals bonen, zijn minder makkelijk verteerbaar. Een groter deel daarvan gaat onverteerd naar de darmen waardoor de suikers niet in het bloed komen.
  1. Vermijd tussendoortjes met veel suikers. Ook natuurlijke suikers zoals gedroogde vruchten kunnen je bloedsuikerspiegel uit balans brengen. Kies liever voor eiwitrijke producten met veel vezels en gezonde vetten, bijvoorbeeld noten, avocado, kokos of  een groene smoothie.
  2. Vruchtensappen bevatten ook veel suiker. Je hebt er meer aan om de hele vrucht te eten zodat je ook de vezels binnen krijgt. Kies om te drinken voor water, kokoswater of thee of combineer de vruchtensappen met bladgroenten om de opname van de suikers in je bloed af te remmen.
  1. Gebruik voedingsmiddelen die een stabiliserend effect hebben op je bloedsuikerspiegel: kaneel, appelciderazijn, rode peper, groene thee, rode wijn en açaibessen.
  1. Drink geen koffie na een vette maaltijd. Deze combinatie doet de bloedsuikerspiegel namelijk extra stijgen.
  1. Eet regelmatig omega 3 vetzuren. Die hebben een herstellende werking op je celmembranen, wat helpt om je cellen weer gevoeliger te maken voor insuline. De dierlijke omega 3 vetzuren DHA en EPA vind je vooral in vette vis (liefst wilde of biologisch gekweekt), in algen en zeewier en vlees van gras-gevoerde koeien. Voor het omega 3 vetzuur ALA kan je ook plantaardige bronnen gebruiken zoals chiazaden, lijnzaad en walnoten.

 

Tekst: Jesse van der Velde

Share on Pinterest
Share with your friends


Submit

Laat een reactie achter

Vivian Reijs

Vivian Reijs is orthomoleculaire voedingscoach, gewichtsconsulent en hormoontrainer. Haar grootse passie is mensen helpen met een gezondere leefstijl en een gezond gewicht. Via haar healthplatform VivOnline wil ze mensen motiveren en meenemen in haar zoektocht naar gezonde voeding, een happy mind, beauty zonder botox en healthy kids. Daarnaast geeft ze persoonlijke voedingsconsulten om je te helpen met afvallen of je bij de hand te nemen hoe je gezonder kunt eten. Vivonline staat voor suikervrij, koemelkvrij, tarwevrij, enummer vrij en 80.20 regel. 80% gezond, 20% eten wat je wilt. Zo hou je het leven leuk!

Schrijf je in voor de Viv Nieuwsbrief

Alle gezonde tips als eerste in je mailbox ontvangen?
* = verplicht veld

De video van het Viv health event! Ben jij ook bij de volgende editie?

after

vivonline-banner

VIV LOVES IT