Om de week praat presentatrice en schrijfster Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Jet van Nieuwkerk. Jet heeft een culinaire rubriek in het Parool en schreef twee boeken (aanrader!!) over -haar liefde voor- een gezonde leefstijl, dat volgens haar niet te streng en al helemaal niet saai hoeft te zijn!
Altijd in de koelkast
‘Een fles champagne. Altijd. Stél, er is wat te vieren. Of je hebt juist een ongelofelijke shitdag, dan komt ’ie ook goed van pas.’
Van huis uit
‘Mijn moeder kookte altijd thuis. Van haar heb ik het ook geleerd. We aten altijd heel gezond. Nooit uit pakjes, maar dan ook echt nooit. Vroeger werd ik soms nog wel eens gek van die volkorenpasta en wilde ik ook gewoon de witte versie zoals de meesten aten. Nu weet ik niet beter en wil ik niet anders. Ik heb wel eens spijt dat ik niet op nog jongere leeftijd naast haar heb gestaan in de keuken, dan zou ik misschien nog beter kunnen koken dan nu. Het meeste heb ik de afgelopen jaren pas geleerd.’
Koken
‘Ik kook heel graag, maar please, mag ik wat meer tijd in mijn dag hebben om iedere avond een uitgebreid maal op tafel te zetten? Meestal sloof ik me pas uit als ik eters krijg. Doordeweeks houd ik het simpel en wil ik niet te lang in de keuken staan. Wel altijd gezond, voedzaam en niet uit pakjes dus.”
Eetpatroon
‘In balans. Het heeft even geduurd om die te vinden, maar ik heb ‘m te pakken. En dan niet per se de 80/20-regel, dat ik dan in het weekend los zou gaan. Nee, gewoon over de hele week verspreid. Zak ik een nachtje door, dan begin ik de volgende dag met een groene smoothie. Heb ik een driegangendiner achter mijn kiezen, dan ren ik die week een extra rondje. Ik ontzeg mezelf niks, dan heb je ook nooit cravings. Ik eet alles, maar met mate. En ik heb ook het geluk gehad dat alles waarvan ik hou goed voor je is. Ik word niet zo wild van een slagroomtaart.
Ook heb ik mijn eerste boek geschreven waarin ik mijn eigen verhaal vertel en tips geef over hoe gezond te leven zonder er al te krampachtig over te doen. Én met een boel lekkere recepten. De ondertitel is: ‘Een happy en healthy leven, niet te streng en al helemaal niet saai.’ Voor meisjes die zin hebben in een fit leven zonder dat het topsport wordt. Ik geloof heel erg dat we de lat best iets lager mogen leggen en dan nog steeds slank, maar zeker een stuk gelukkiger zijn. Ik schrijf het ook voor wie eten nét iets te veel een ding in hun leven is dan nodig. In de hoop dat ik daar een beetje bij kan helpen om er relaxter mee om te gaan.’ Benieuwd naar Het boek van Jet? Klik hier om ‘m te bestellen!
Diëten
‘Ik adviseer altijd: eet alles, maar met mate. Ik geloof niet in diëten, die houd je nooit vol joh. Gezond leven is een leefstijl. En daar hoort een glas wijn ook bij. Sterker nog: dat heb je nodig!’
Koolhydraten
‘Tja, kwestie van de goede keuzes maken. Een speltboterham is duizend maal lekkerder dan een wit bammetje. Alhoewel, met roomboter en pindakaas of een likje honing… Brrr, lekker. Ook hier geldt voor mij: in balans en met mate.’
Ontbijt
‘Dat moet, anders ben ik niet vooruit te branden. Ik probeer een beetje te variëren elke ochtend. Bananenpannenkoeken, kwark met eigengemaakte granola, een eitje, maar ik fiets ook net zo lief even langs de juice bar voor een smoothie (dat laatste gebeurt nogal vaak, ahum).’
Gewicht
‘Ik vind het beeld wat ik in de spiegel zie belangrijker.’
Sporten
‘Graag zelfs. Minstens twee keer in de week. Ik doe het om slank te blijven, zo simpel is dat. Daarnaast voel ik me ook on top of the world na een potje boksen. Hoofd leegmaken. Dat is ook belangrijk.’
Million dollar tip
‘Ik heb er twee: Home made. En. Wees. Niet. Te. Streng.’
Niet lekker
‘Ik ben niet zo gek op After Eight. Je weet wel, van die chocolade met mint. En van champignonsoep gaan mijn haren overeind staan. Voor de rest kun je me alles voorschotelen.’
Gezonde snack
‘Taartjes bouwen van rijstwafels. Bijvoorbeeld met zalm, avocado, kiemen en komkommer. Hoe hoger het taartje, hoe lekkerder. Of notenpasta en banaan. Héél lekker.’
Guilty pleasure
‘Sambuca. Drie koffieboontjes erbij en geserveerd in een whiskyglas.’
Wil je meer eetdagboekjes lezen? Klik dan hier voor het eetdagboek van Fajah Laurens!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
3 december 2015
Ontgif je groenten
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
18 januari 2020
Wait what, kan Maca je seksdrive vergroten?
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
7 april 2023
Chocolade smoothie
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
27 april 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –