Sla jij jezelf ook regelmatig voor het hoofd omdat je vergeetachtig bent? Je vergeet je sleutels, je agenda, een afspraak of een verjaardag. We leven in een drukke wereld, vol met constante prikkels en indrukken. 

Logisch dat deze afleiding ervoor zorgt dat we niet alles kunnen onthouden. Gelukkig zijn er trucjes die je kunnen ondersteunen. De tips uit dit artikel helpen jou je niet langer een vergiet te voelen en zijn direct toepasbaar.

11 tips tegen vergeetachtigheid

  • Bereid de week voor

Iedere zondagavond bekijk jij in je agenda’s (werk, privé en eventueel die van de rest van het gezin) hoe de week eruit ziet. Pak een boek of een weekschema, of gebruik een things-to-do-today boekje, als je maar duidelijk de dagen van de week kunt scheiden. Elke dag vormt een to-do-lijstje.

Schrijf op je to-do-lijst wat er al vast staat aan afspraken. Zijn er bepaalde voorbereidingen nodig? Plan deze dan in op bijvoorbeeld de dagen ervoor. Maak een to-do-lijst voor elke dag op basis van wat je op dat moment weet over die week. Dat geeft je meteen overzicht hoe druk je dagen zijn. Wat trouwens even belangrijk is: plan ook de tijd in waarin je kan opladen, relaxen of waarin je even alleen wilt zijn.

  • Bekijk elke avond je lijstje voor de volgende dag

Bekijk elke avond even vijf minuten wat je gedaan hebt, wat niet gelukt is en wanneer je dat dan inplant. Bekijk ook je plannen voor de volgende dag. Zijn er nog bijzonderheden? Komt er nog iets bij of gaat er iets af? Op deze manier weet je zeker dat je niks vergeet en kun je met een gerust hart slapen.

  • Bereid de volgende dag voor

Er zijn dingen die je kunt doen, die heel weinig tijd en energie kosten, maar die er wel voor zorgen dat je volgende dag soepel verloopt. Hoe soepeler je dag loopt, hoe minder je vergeet.

Nadat je je lijstje hebt bekeken van plannen voor de volgende dag, kun je al je tas inpakken voor de volgende dag, ontbijt klaarzetten, je lunch klaarmaken, in de koelkast kijken of je genoeg in huis hebt voor het avondeten, het weerbericht checken, je treintijden controleren en je kleren uitzoeken. Deze kleine dingen zorgen ervoor dat je niet hoeft de haasten in de ochtend en de rest van de dag met je hoofd daar bent waar het nodig is.

  • Ken je valkuilen en zet een wekker

Vergeet je je medicijnen in te nemen, bepaalde afspraken, pauze te houden of de kat eten te geven? Zet dan je wekker op deze tijden. Tegenwoordig hebben we allemaal een mobieltje waarmee dat kan en waar je een tekst bij kunt zetten. Zo weet je ook nog precies waarom je alarm afgaat.

  • Vaste plekken voor je spullen

Ben jij iemand die niet meer weet waar iets ligt? Creëer vaste plekken voor je spullen. Maak een haakje in de muur voor je sleutels, maak een rommelplank voor losse rommeltjes. Maak een lade leeg voor je werkspullen. Keer ook je tas regelmatig om voor verdwenen spullen, dit is bij vrouwen ook een plek waar veel lijkt te verdwijnen.

  • Maak ooit-lijstjes

Het nadeel van to-do-lijstjes is dat je erin verzeild raakt. De lijst wordt steeds langer en het lijkt wel alsof je er nooit doorheen komt. Waarschijnlijk maak je geen onderscheid tussen klusjes die prioriteit hebben en klusjes die wel kunnen wachten. Maak een ooit-lijstje. Schrijf hier de klussen op die geen prioriteit hebben, maar die je ook niet wilt vergeten. Wanneer je een uurtje over hebt, pak je een klus van je ooit-lijstje aan.

  • Creëer routines

We hebben allemaal goede voornemens, maar houden we ons er ook aan? In plaats van veel goede voornemens te laten falen, kun je beter proberen één nieuwe routine per keer te introduceren.

Neem bijvoorbeeld de ochtendroutine: stel je neemt een douche, kleedt je aan, ontbijt en brengt de kinderen naar school, maar vergeet je tanden steeds te poetsen. Doe dit op dezelfde manier, elke dag. Probeer dit dan elke dag tussen twee andere activiteiten in te plannen: bijvoorbeeld tussen de douche en het aankleden. Leg een briefje neer om het niet te vergeten of zet een wekker. Uiteindelijk doe je het op de automatische piloot en deze maakt dat je niet gauw meer iets vergeet.

Nadat je een nieuwe routine hebt aangeleerd (dit duurt zeker zes weken), start je een nieuwe. Als je elke zes weken iets aanleert, betekent dit dat je acht á negen nieuwe patronen aan kunt leren in een jaar. Niet slecht, toch?

  • Schrijf het op

Deze tip is ontzettend simpel: stop een klein notitieboekje in je tas. Zodra je iets te binnen schiet wat je niet wilt vergeten, schrijf je het op. Leg dit boekje ook gerust naast je bed, of koop er ook eentje voor bij je bed. ’s Avonds of elke zondagavond bekijk je wat je hebt opgeschreven en plant dit in je weekschema of ooit-lijstje. Houd je niet van schrijven? Stuur jezelf een e-mailtje of whatsapp-bericht met datgene wat je wilt onthouden.

  • De kracht van herhaling

Heb je geen papier of telefoon bij de hand? Herhaal datgene wat je wilt onthouden dan drie keer heel bewust in je hoofd. Zijn er meerdere dingen? Geen probleem! Ken je het spelletje ‘Ik ga op vakantie en neem mee?’. Dit werkt eigenlijk hetzelfde. Herhaal wat je wilt onthouden in je hoofd, maar wel met al je aandacht erbij: “Ik wil drie dingen onthouden: checken of ik de deur op slot heb gedaan; mijn zus bellen voor haar verjaardag; de vuilniszak buiten zetten”. Doe dit drie keer heel bewust achter elkaar en kijk eens wat er gebeurt!

  • De kracht van een kalender

Deze tip is een gouden oude: hang een kalender in het zicht die het hele gezin ook kan zien. Ieder kan hier belangrijke data en afspraken opschrijven. Zo is iedereen op de hoogte van elkaars belangrijk- en bijzonderheden en kan je met elkaar rekening houden. Bekijk ook deze kalender goed wanneer je je weekschema maakt.

  • Ik ga sporten en ik neem mee…

Vergeet jij vaak spullen mee te nemen? Wanneer je rent van de ene activiteit naar de andere -werken, kinderen ophalen, boodschappen doen en sporten- is het normaal dat je vergeet iets mee te nemen. Normaal of niet: het werkt niet om te gaan zwemmen, maar geen handdoek bij je te hebben.

Een oplossing hiervoor is om op een rustig moment lijstjes te maken voor de verschillende activiteiten van jouzelf, eventueel je partner en voor je kinderen. Wat neem je mee naar de sportschool, naar je werk, naar school, enzovoorts. Hang deze lijstjes op een praktische plek, zoals aan de binnenkant van een keukenkastje. Je kunt dan de avond van tevoren, wanneer je je volgende dag voorbereidt, deze spullen al klaar leggen of je pakt ze bij elkaar op het moment dat je weg gaat. Het scheelt veel denkwerk en maakt je leven in die zin heel gemakkelijk.

Meer rust om minder te vergeten

Merk jij ook dat je door drukte in jezelf en om je heen vergeetachtig wordt? Probeer dan ook eens deze ontspanningstips voor meer rust in jezelf en deze tips voor een huis waar je tot rust komt.

 

Tekst: Marieke de Groot voor Vivonline 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten