Suiker & gezondheid
Verleden week gaf professor Lustig in RTL Late Night een prikkelend betoog over geraffineerd suiker. Het ondermijnt onze gezondheid. En hiermee ons geluk. Iedereen houdt van zoet. Gelukkig maar. Het heeft onze kans om te overleven altijd vergroot. Totdat de mens zich ermee ging bemoeien.
Is suiker slecht?
Suiker is er in twee vormen: natuurlijk en onnatuurlijk. De natuurlijke vorm levert de natuur in groente, fruit en honing. Deze natuurlijke suikers versterken onze gezondheid. Plunder die fruitschaal dus regelmatig! De onnatuurlijke vorm, die we kunstmatig of geraffineerd suiker noemen, produceert de mens in pakken suiker, koek, snoep, frisdranken, gebak en in pakjes en zakjes. Kunstmatig suiker zit bijna overal in toegevoegd. De industrie heeft al 56 schuilnamen verzonnen om ons te misleiden. Hieronder een overzicht:
Weerloze zoetekauwen
Het is heel normaal dat je van zoet houdt. Suikers activeren het beloningscentrum in onze hersenen. Het is een zoete saboteur. Je wilt meer! En nog meer. De hersenen hebben geen rem op zoet. Vroeger was dit geen probleem. Zoet was niet het hele jaar aanwezig. Je at volgens de seizoenen. Nu bestaan er geen seizoenen meer, want op het voedingsgebied is het hele jaar zomer. De koelkast zit altijd vol en ook de voorraadkast is rijk bezet. Een rijkdom. Het is de kunst om vooral gezonde vetten, vitale eiwitten en natuurlijke suikers als aanbod te hebben. Een onmogelijke opgave. Stop eens bij de benzinepomp, sportkantine, pretpark of vakantiepark om dit te testen. Kunnen we dit onszelf aanrekenen? Nee.
Obesogene omgeving
Denk jij dat je rationeel bent? Dacht ik ook altijd. In werkelijkheid worden je acties vooral instinctief geplaatst. Uit onderzoek blijkt dat 85-90% van onze voedingskeuzes onbewust, dus instinctief, worden genomen. We zijn niet beschermd tegen een overvloed aan suiker. Deze bescherming heeft tijdens onze evolutie nooit ontwikkeld hoeven worden. Natuurlijke suikers waren altijd aan beweging gekoppeld (die pastinaak schoot niet uit zichzelf uit de grond en de vruchten uit de boom vielen ook niet spontaan in je handen) en kunstmatig suiker was niet het hele jaar aanwezig.
Dus nee, het is niet jouw schuld als je regelmatig kunstmatig suiker eet. Je instincten willen het en de industrie speelt hier gretig op in. Lees je dus in, maak een plan en zorg dat je met natuurlijke voeding jezelf verjongt (ja, kunstmatig suiker veroudert enorm!) en je gezondheid bewaakt.
Kijk hier het item met professor Lustig terug én lees hoofdstuk 9 uit ‘OERsterk Leven’ (Titel: Suiker wint de gouden medaille)
Tekst: Richard de Leth
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
27 augustus 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –