Ontbijt blijft een belangrijke start van de dag. Hoe doe je dat snel en verantwoord?
Ontbijtje
Bij een ontbijt denken wij Nederlanders vaak aan een goede bruine boterham, croissants of vers fruit met yoghurt en cruesli. Maar het belangrijkste is eigenlijk om producten te eten die eiwitten, vezels en een klein beetje goede vetten bevatten. Met een ontbijt zet je de toon van de dag. Kies je voor producten hoog in suikers en koolhydraten, dan zal de waarde van je bloedsuikerspiegel direct naar ongekende hoogte stijgen en voel je de hele dag een onaangename trek.
Goede keuzes
Jouw lichaam wilt ‘toegeven’ aan deze hoge waarden waardoor je juist naar de verkeerde suikers neigt. Herken je dit patroon; “als ik ontbijt dan heb ik de hele dag honger”? Dat hoort niet zo te zijn en wanneer je ontbijt met de juiste producten zal dit ook niet gebeuren. Wat zijn wel goede ontbijtopties die op een hele snelle manier te bereiden zijn?
Tips
- Groene juice/smoothie. Alles met groene groente is een perfecte start van de dag. Wees matig met fruit, want veel soorten zitten hoog in suikers en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
- Gekookte eieren gemixt in een schaaltje met bijvoorbeeld een avocado, lekker met een klein beetje olijfolie. Kook twee keer per week een aantal eieren en zet deze in een bakje in je ijskast. Dat scheelt enorm veel tijd in de ochtend!
- Gebakken eieren – als je iets meer tijd hebt – en vul het met zalm, nori, tomaatjes, spinazie of wat jij lekker vindt. Je kan de omelet uiteraard ook de avond er voor bereiden en in de ochtend alleen even warm maken
- Avocado en banaan is een ontzettend lekkere combinatie. Je verwacht het niet, maar prak een banaan en een avocado samen in een bakje, voeg hier wat lijnzaad of hennepzaad aan toe en je hebt een perfect ontbijt! Een banaan bevat veel vezels en deze stabiliseren de bloedsuikerspiegel
- Zuivel in de gefermenteerde vorm, zoals yoghurt, kefir of volle kwark. Garneer de yoghurt met havermuesli, de vorm zonder (bruine of riet) suiker en synthetische zoetstoffen, en bijvoorbeeld noten en zaden. Een goed alternatief voor zuivel is kokosyoghurt. Pas wel op dat je kiest voor een variant zonder (bruine) suiker.
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
20 juni 2015
Lazy Sushi
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
6 juni 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –