Ontbijt blijft een belangrijke start van de dag. Hoe doe je dat snel en verantwoord?
Ontbijtje
Bij een ontbijt denken wij Nederlanders vaak aan een goede bruine boterham, croissants of vers fruit met yoghurt en cruesli. Maar het belangrijkste is eigenlijk om producten te eten die eiwitten, vezels en een klein beetje goede vetten bevatten. Met een ontbijt zet je de toon van de dag. Kies je voor producten hoog in suikers en koolhydraten, dan zal de waarde van je bloedsuikerspiegel direct naar ongekende hoogte stijgen en voel je de hele dag een onaangename trek.
Goede keuzes
Jouw lichaam wilt ‘toegeven’ aan deze hoge waarden waardoor je juist naar de verkeerde suikers neigt. Herken je dit patroon; “als ik ontbijt dan heb ik de hele dag honger”? Dat hoort niet zo te zijn en wanneer je ontbijt met de juiste producten zal dit ook niet gebeuren. Wat zijn wel goede ontbijtopties die op een hele snelle manier te bereiden zijn?
Tips
- Groene juice/smoothie. Alles met groene groente is een perfecte start van de dag. Wees matig met fruit, want veel soorten zitten hoog in suikers en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
- Gekookte eieren gemixt in een schaaltje met bijvoorbeeld een avocado, lekker met een klein beetje olijfolie. Kook twee keer per week een aantal eieren en zet deze in een bakje in je ijskast. Dat scheelt enorm veel tijd in de ochtend!
- Gebakken eieren – als je iets meer tijd hebt – en vul het met zalm, nori, tomaatjes, spinazie of wat jij lekker vindt. Je kan de omelet uiteraard ook de avond er voor bereiden en in de ochtend alleen even warm maken
- Avocado en banaan is een ontzettend lekkere combinatie. Je verwacht het niet, maar prak een banaan en een avocado samen in een bakje, voeg hier wat lijnzaad of hennepzaad aan toe en je hebt een perfect ontbijt! Een banaan bevat veel vezels en deze stabiliseren de bloedsuikerspiegel
- Zuivel in de gefermenteerde vorm, zoals yoghurt, kefir of volle kwark. Garneer de yoghurt met havermuesli, de vorm zonder (bruine of riet) suiker en synthetische zoetstoffen, en bijvoorbeeld noten en zaden. Een goed alternatief voor zuivel is kokosyoghurt. Pas wel op dat je kiest voor een variant zonder (bruine) suiker.
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
12 september 2017
Recept: good for the brains food
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
30 september 2015
Glutenvrije maand
20 maart 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –