Ontbijt blijft een belangrijke start van de dag. Hoe doe je dat snel en verantwoord?
Ontbijtje
Bij een ontbijt denken wij Nederlanders vaak aan een goede bruine boterham, croissants of vers fruit met yoghurt en cruesli. Maar het belangrijkste is eigenlijk om producten te eten die eiwitten, vezels en een klein beetje goede vetten bevatten. Met een ontbijt zet je de toon van de dag. Kies je voor producten hoog in suikers en koolhydraten, dan zal de waarde van je bloedsuikerspiegel direct naar ongekende hoogte stijgen en voel je de hele dag een onaangename trek.
Goede keuzes
Jouw lichaam wilt ‘toegeven’ aan deze hoge waarden waardoor je juist naar de verkeerde suikers neigt. Herken je dit patroon; “als ik ontbijt dan heb ik de hele dag honger”? Dat hoort niet zo te zijn en wanneer je ontbijt met de juiste producten zal dit ook niet gebeuren. Wat zijn wel goede ontbijtopties die op een hele snelle manier te bereiden zijn?
Tips
- Groene juice/smoothie. Alles met groene groente is een perfecte start van de dag. Wees matig met fruit, want veel soorten zitten hoog in suikers en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
- Gekookte eieren gemixt in een schaaltje met bijvoorbeeld een avocado, lekker met een klein beetje olijfolie. Kook twee keer per week een aantal eieren en zet deze in een bakje in je ijskast. Dat scheelt enorm veel tijd in de ochtend!
- Gebakken eieren – als je iets meer tijd hebt – en vul het met zalm, nori, tomaatjes, spinazie of wat jij lekker vindt. Je kan de omelet uiteraard ook de avond er voor bereiden en in de ochtend alleen even warm maken
- Avocado en banaan is een ontzettend lekkere combinatie. Je verwacht het niet, maar prak een banaan en een avocado samen in een bakje, voeg hier wat lijnzaad of hennepzaad aan toe en je hebt een perfect ontbijt! Een banaan bevat veel vezels en deze stabiliseren de bloedsuikerspiegel
- Zuivel in de gefermenteerde vorm, zoals yoghurt, kefir of volle kwark. Garneer de yoghurt met havermuesli, de vorm zonder (bruine of riet) suiker en synthetische zoetstoffen, en bijvoorbeeld noten en zaden. Een goed alternatief voor zuivel is kokosyoghurt. Pas wel op dat je kiest voor een variant zonder (bruine) suiker.
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
3 september 2015
Gezonde chocopasta
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
22 mei 2015
Smaak en kleuren
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
6 april 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –