Heb je vanavond eters in huis? Dan is dit recept zeker een succes!
De lekkerste feestzalm uit de oven
Dit gerechtje blijft een van mijn favorieten. Ook als er gasten komen. Het is namelijk zo makkelijk en kan bijna niet mislukken. Het past daarnaast ook nog eens in het schema voor de afvalweek van de moeders. Dit omdat we het voor de moeders niet met koolhydraten combineren. Dus alleen eiwitten, vet en groente. Maar man en kinderen mogen gerust wat rijst, zoete aardappels of krieltjes toevoegen. Ik probeer zelf meestal voor wilde zalm te kiezen. Die heeft mijn voorkeur.
Bereiding: 35 minuten
Ingrediënten:
Voor 6-8 personen
- 10 g verse bladpeterselie
- 20 g verse dille
- 20 g vers bieslook
- 75 g blanke amandelen, optioneel
- 75 g blanke hazelnoten
- 1,5 kg zalmfilet met huid
- 2 el olijfolie
- 3 teentjes knoflook
- 4 ansjovisfilets, in stukjes
Lauwwarme salade
Bijgerecht
Ingrediënten:
- 500 g sperziebonen,
- schoongemaakt
- 400 g broccoli, in roosjes
- 3 ansjovisfilets
- 10 g verse bladpeterselie
- 1 limoen, uitgeperst
- 5 el extra vierge olijfolie
Benodigdheden:
Bakplaat, bekleed met bakpapier
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de bladpeterselie, dille en het bieslook fijn. Hak de amandelen en hazelnoten grof. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar de zalmfilet met de huid naar beneden op. Bestrooi met peper en zout. Verdeel de kruiden erover, bestrooi met de noten, besprenkel met de olijfolie, verdeel de stukjes ansjovis erover en pers de knoflook erboven. Plaats de zalm in het midden van de oven en bak in 15-20 minuten gaar.
- Bereid ondertussen de lauwwarme salade. Kook de sperziebonen in ruim kokend water met zout in 5 minuten beetgaar. Schep de bonen uit het water en op een bord. Kook de broccoli 1 minuut, en schep op het bord, laat de groenten iets afkoelen.
- Snijd voor de dressing de ansjovisfilets en de bladpeterselie heel fijn. Meng het limoensap met de extra vierge olijfolie, ansjovisfilets en bladpeterselie in een kom en breng op smaak met peper en zout. Schep de lauwwarme groente en dressing door elkaar. Serveer bij de feestzalm uit de oven.
TIP: Vaders en kinderen kunnen bij deze ovenschotel boekweitnoedels of rijst eten.
TIP: Houden je kinderen niet van de smaak van ansjovis? Maak voor hen een milde dressing zonder ansjovis. Ook de dille kun je achterwege laten, als ze daar niet zo van houden.
Wil jij mijn boek bestellen? Dat kan via deze link.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
26 januari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –