Sneakpeak uit mijn boek: Mijn favoriete feestzalm uit de oven

 

Dit recept heb ik van mijn man geleerd. Een van onze eerste etentjes maakte hij dit. Ik dacht dat hij een beetje opschepte over zijn kookkunsten, maar hij bleek het toch echt heel goed te kunnen. Sterker nog: hij is echt een superster in de keuken.

De lekkerste feestzalm uit de oven

Dit gerechtje blijft een van mijn favorieten. Ook als er gasten komen. Het is namelijk zo makkelijk en kan bijna niet mislukken. Het past daarnaast ook nog eens in het schema voor de afvalweek van de moeders. Dit omdat we het voor de moeders niet met koolhydraten combineren. Dus alleen eiwitten, vet en groente. Maar man en kinderen mogen gerust wat rijst, zoete aardappels of krieltjes toevoegen. Ik probeer zelf meestal voor wilde zalm te kiezen. Die heeft mijn voorkeur.

Bereiding: 35 minuten

Ingrediënten:

Voor 6-8 personen

  • 10 g verse bladpeterselie
  • 20 g verse dille
  • 20 g vers bieslook
  • 75 g blanke amandelen, optioneel
  • 75 g blanke hazelnoten
  • 1,5 kg zalmfilet met huid
  • 2 el olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 ansjovisfilets, in stukjes

Lauwwarme salade

Bijgerecht

Ingrediënten:

  • 500 g sperziebonen,
  • schoongemaakt
  • 400 g broccoli, in roosjes
  • 3 ansjovisfilets
  • 10 g verse bladpeterselie
  • 1 limoen, uitgeperst
  • 5 el extra vierge olijfolie

Benodigdheden:

Bakplaat, bekleed met bakpapier

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de bladpeterselie, dille en het bieslook fijn. Hak de amandelen en hazelnoten grof. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar de zalmfilet met de huid naar beneden op. Bestrooi met peper en zout. Verdeel de kruiden erover, bestrooi met de noten, besprenkel met de olijfolie, verdeel de stukjes ansjovis erover en pers de knoflook erboven. Plaats de zalm in het midden van de oven en bak in 15-20 minuten gaar.
  2. Bereid ondertussen de lauwwarme salade. Kook de sperziebonen in ruim kokend water met zout in 5 minuten beetgaar. Schep de bonen uit het water en op een bord. Kook de broccoli 1 minuut, en schep op het bord, laat de groenten iets afkoelen.
  3. Snijd voor de dressing de ansjovisfilets en de bladpeterselie heel fijn. Meng het limoensap met de extra vierge olijfolie, ansjovisfilets en bladpeterselie in een kom en breng op smaak met peper en zout. Schep de lauwwarme groente en dressing door elkaar. Serveer bij de zalm uit de oven.

TIP: Vaders en kinderen kunnen bij deze ovenschotel boekweitnoedels of rijst eten.

TIP: Houden je kinderen niet van de smaak van ansjovis? Maak voor hen een milde dressing zonder ansjovis. Ook de dille kun je achterwege laten, als ze daar niet zo van houden.

Wil jij mijn boek alvast bestellen zodat je hem als eerste in huis hebt op 24 oktober? Dat kan via deze link of via de button hieronder.

 

Geef een reactie