In de Mediterrane keuken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van olijfolie. En weet je wat het fijne hiervan is? Naast dat een goede extra vergine olijfolie natuurlijk een heerlijke smaakmaker is, helpt het ook om ontstekingen te remmen. Maak dus wat meer gebruik van deze geweldige olie in je keuken!
Het belang van vet
“No fat, no future”, ofwel, we kunnen niet zonder vet. Dit komt omdat vet heel veel verschillende functies heeft in het lichaam.
- Vetten leveren energie. Ze worden in het lichaam opgeslagen als verzadigd vet om het in schaarse tijden te kunnen gebruiken als brandstof.
- Vetten zijn nodig om de in vet oplosbare vitaminen te transporteren.
- De meervoudig onverzadigde vetten spelen een hele belangrijke rol binnen ons zenuwstelsel. We vinden vetten in de celwanden om deze te beschermen.
- Ze zijn een grondstof voor hormonen. Vooral de welbekende onverzadigde vetzuren hebben hormoon achtige functies. Deze onverzadigde vetzuren zijn essentieel. Dat wil zeggen dat we ze uit onze voeding moeten halen, want ze kunnen niet door ons lichaam aangemaakt worden.
- Vet geeft ook een verzadigingsgevoel, het werkt positief op de stoelgang en is een smaakmaker.
De gezonde eigenschappen van olijfolie
Vetten worden ingedeeld in verzadigd vet, enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet. Olijfolie is meervoudig onverzadigd en valt onder de categorie ‘neutrale oliën’. Wat betekent dat het ontstekingsremmend of niet-bevorderend is. Het bestaat voornamelijk uit enkelvoudige omega-9 vetzuren, waaronder oliezuur. Omega-9 heeft een gezondheidsbevorderende werking. Onder andere op de cholesterolspiegel van het lichaam. De voordelen van olijfolie zijn veelal toe te schrijven aan de polyfenolen die er in zitten. Polyfenolen zorgen voor de kleurrijke delen van fruit en groenten.
- Een goede kwaliteit omega-9 vetzuur heeft een anti-oxiderende werking. Dit wil zeggen dat het de
- De polyfeolen oleocanthal en fytosterol hebben een ontstekingsremmende effect. Deze werken pijn-, ontstekings-, en koortsremmend. Vandaar dat je olijfolie goed kan gebruiken als je last hebt van ontstekingen. Hiermee bedoelen we ontstekingen zoals gingivitis en parodontitis
- Polyfenolen beschermen de vaatwanden, de hersenen en het DNA
- Polyfenolen verminderen de afzet van vetachtige stoffen en zorgen voor een daling van het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol)
- Olijfolie heeft een anti-aging effect, wat ook toe te schrijven is aan polyfenolen
Olijfolie in de keuken
Als je last hebt van tandvlees ontstekingen dan wil je wellicht meer olijfolie gaan gebruiken. Welke kan je dan het beste kopen? Helaas heeft niet iedere olie evenveel gezondheidsbevorderende stoffen. Om van de voordelen te kunnen genieten is het belangrijk om op zoek te gaan naar een olie van goede kwaliteit.
Een goede olijfolie mag het etiket ‘Extra Vergine’ dragen. Het moet naar rijpe, groene olijven ruiken en smaken. Een olie die geperst is van groene olijven bevat namelijk veel polyfenolen. Je kunt olijfolie het beste koud gebruiken, want als je het verhit dan verliest het zijn gezonde eigenschappen. Het is wel mogelijk om olijfolie te verwarmen, omdat het hoofdzakelijk bestaat uit oliezuur. Koop oliën altijd in kleine donkere flessen en bewaar ze op een donkere koele plaats.
Tekst: Yvonne Kort
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 juli 2015
Voeding met Viv
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
12 september 2017
Recept: good for the brains food
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
31 juli 2014
A kiwi a day…
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
16 september 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –