Nikkel, wat is het, waar zit het in en kunnen we zonder? Eet jij al nikkelarm?
Sommige mensen met een contactallergie voor nikkel reageren ook wanneer dit in voeding is verwerkt. Deze mensen kunnen baat hebben bij een nikkelbeperkt dieet. Maar wat is het eigenlijk en waar zit het allemaal in? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Wat is nikkel?
Nikkel is een niet-edelmetaal. Het komt in kleine hoeveelheden op onze aarde voor, ook in onze voeding dus. In deze kleine hoeveelheden heeft het zeer zelden invloed op onze gezondheid. Ook wordt het veel toegepast in sieraden en allerlei metalen voorwerpen. Zoals kettingen, oorbellen, broeksknopen, bh sluitingen en ritsen, muntgeld en huisraad. Wanneer je vaak last hebt van eczeem op je handen of op je buik zou het dus best kunnen dat je allergisch bent voor het nikkel wat in je broeksknoop zit. Het contact moet meestal wel vrij langdurig zijn voordat er een ontstekingsreactie in de vorm van eczeem optreedt.
Nikkelarm dieet
Omdat het van nature in vrij kleine hoeveelheden voorkomt in onze voeding is het niet mogelijk om nikkelvrij te eten, maar een nikkelbeperkt dieet hoort wel tot de mogelijkheden. Sommige mensen met een bepaald type eczeem met name op de handen, kunnen goed reageren op een nikkelarm dieet. Producten met een hoog nikkelgehalte zijn:
- Cacao en chocolade
- Drop
- Noten
- Volkoren producten
- Peulvruchten
- Sojaproducten en pinda’s
In groenten
Ook komt het in kleine hoeveelheden voor in groenten. De ene groente bevat van nature meer nikkel dan de andere groente. Ook is het nikkelgehalte van de grond waarop de groente wordt geteeld van invloed op de hoeveelheid nikkel die in de groente terechtkomt. Het kan ook in eten of drinken terechtkomen door voorwerpen waarin nikkel zit, zoals een koffie-automaat of metalen waterleidingen. Bij een nikkelbeperkt dieet zal een voedingsdeskundige daarom ook advies geven over het gebruik van dranken. Beter is het dan bijvoorbeeld om fleswater te blijven drinken in plaats van water uit de kraan.
Ben jij benieuwd wat nog meer schadelijk kan zijn voor je gezondheid, waar je geen idee van had? Klik dan hier voor informatie over fytinezuur.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: leef.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
12 december 2014
15 foods voor 2015
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
29 augustus 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –