Waar kies je voor als je biologisch kiest?
Een biologisch assortiment vind je bijna overal terug tegenwoordig. Kiezen voor biologische producten is daarmee stukken makkelijker dan jaren terug. Maar waar kies je dan eigenlijk voor?
Uitgangspunt voor een biologisch assortiment
Het uitgangspunt voor een biologisch assortiment startte met het idee om geen onnatuurlijke producten op het land te verwerken. Denk aan gebruik van kunstmest en dier geneesmiddelen -zoals antibiotica- voor het vee.
En nu?
Dit was pas het begin. Boeren gingen ook andere voedingsmiddelen biologisch produceren. Dat betekende fruit en groente die zonder chemische bestrijdingsmiddelen groeide, en diervriendelijk gemaakte vleesproducten. Uitgangspunt hierbij bleef het toepassen van middelen én methodes die niet schadelijk zijn voor de natuur, mens én dier en ook het evenwicht hiertussen kunnen herstellen of bewaren.
Kortom, biologische producten zijn tot stand gekomen zonder gebruik van:
- Kunstmest
- Chemische bestrijdingsmiddelen
- Antibiotica
- Synthetische geur-kleur en smaakstoffen en conserveermiddelen
- Genetisch gemodificeerde organismen (Ggo’s). Dat zijn planten en dieren waarvan men het dna heeft gewijzigd en het daardoor andere eigenschappen heeft meegekregen.
Keurmerk
Een biologisch product herken je aan de naam en aan het keurmerk. Het Europese bio-logo is per 2012 wettelijk verplicht. Je ziet vaak nog het oude EKO- keurmerk voorbij komen op verpakkingen.
Biologisch eten is gezonder?
Alles wat je eet en drinkt bepaalt hoe gezond je huidige levenswijze is. Het is dus moeilijk te zeggen in hoeverre biologisch voedsel jou als individu helpt gezonder te leven. Het gaat om het totaalpakket. Daarnaast verschilt ook elk product in samenstelling (fruit/groente), afhankelijk van onder andere het seizoen en de regio waarin het product tot stand is gekomen. Doe dus altijd waar jij je goed bij voelt. Maar biologisch is sowieso een goede keuze als jij je steentje wilt bijdragen aan dierenwelzijn , milieu, klimaat en natuur.
Biologisch nog niet logisch voor jou?
Wat facts op een rij
- Om verwarring te voorkomen: biologische producten worden ook verkocht onder de namen: ecologisch of organic
- Vroeger werd er bij biologische producten nadruk gelegd op de natuurlijk en diervriendelijke aspecten van de voeding, de eerlijkere handel, en het sparen van het milieu.
Nu de marketing biologisch eten een ‘verjongingskuur’ heeft gegeven komt de nadruk steeds meer te liggen op smaak van het product, authenticiteit, ambacht en ‘product uit de regio’ in plaat van ‘alleen maar’ biologisch - Vorig jaar werd er in Nederland in totaal meer dan 1 miljard euro uitgegeven aan biologische producten*. Dit wordt -naar verwachting- alleen nog maar meer. Logisch, want het gaat beter met de economie, en ook zijn we met zijn allen een stuk bewuster geworden als het om gezondheid gaat
- Biologische keuzes worden vooral gemaakt in de koffie/thee/koek en cacao schappen
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: *Onderzoek door economisch bureau van ABN AMRO
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
3 december 2015
Ontgif je groenten
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
4 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –