Kurkuma of Geelwortel is een wortelsoort die familie is van de Gemberwortel. Het heeft net als gember een pittige smaak en wordt voornamelijk gebruikt in de (Oosterse) keuken en als kleurmiddel.
Kurkuma als geneesmiddel
Geelwortel heeft een zeer heilzame werking. Al duizenden jaren gebruikt men het als geneesmiddel in de Indiase volksgeneeskunde (Ayurveda) en in de Chinese geneeskunst. Naar geelwortel zijn de meeste wetenschappelijke studies verricht. De ontstekingsremmende werking, de anti-kanker werking en de bescherming van hersenen tegen de ziekte van Alzheimer, zijn uitvoerig onderzocht. Deze onderzoeken werden positief bevonden.
Juicen
Een goede en heerlijke manier om geelwortel te verwerken is door het te juicen. Gebruik 2 à 3 cm van de wortel en juice het samen met bijvoorbeeld komkommer, spinazie, appel, limoen en bleekselderij. Maak ook eens deze lekkere kurkuma latte! Koop bij voorkeur de geelwortel van biologische teelt.
Tekst: Regina
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
2 juli 2014
Aan het infuus
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
12 december 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –