Sterk ruikende voedingsmiddelen zoals ui en knoflook kunnen voor een onaangename geur zorgen. Dit is niet fijn als je daarna nog een afspraak hebt. Een onaangename geur wordt veelal veroorzaakt door een slechte mondhygiëne of ontstekingen in de mond. Toch zijn er nog veel meer redenen voor het ontstaan van een slechte adem.

De knoflookadem

Roken, gekruide voeding en alcohol geven bekende geuren en deze worden redelijk geaccepteerd door de maatschappij. Een knoflookadem wordt ook duidelijk herkend, maar of deze ook geaccepteerd wordt is een tweede. Hoe ontstaat een slechte adem geur door knoflook?

De spijsvertering zorgt er voor dat knoflook afgebroken wordt en dat de voedingsstoffen in het lichaam opgenomen kunnen worden. De lever maakt de afbraakproducten vervolgens onschadelijk zodat deze het lichaam kunnen verlaten. Tijdens dit proces komen er vluchtige zwavelverbindingen vrij. Deze intens ruikende gassen (met name allylmethylsulfide) treden uiteindelijk via de longen en huid naar buiten. Het poetsen van je tanden heeft dus erg weinig zin, mits er knoflookresten achterblijven in de mond en tussen de tongspleetjes natuurlijk. Belangrijker is het om ervoor te zorgen dat je een goedwerkende lever hebt en dat de zwavelgassen tijdig worden opgevangen.

Wat kan je doen om een knoflook adem te voorkomen

Knoflook is ontzettend gezond en daarom is het jammer om dit niet meer te eten. Wat kan je doen om een knoflookadem te voorkomen?

  1. Eet alleen verse knoflook. Het blijkt dat je juist van gedroogde knoflook veel erger gaat stinken dan van verse stukjes knoflook
  2. Eet een appel. Het klinkt simpel, maar uit recent onderzoek blijkt dat je een knoflookadem het beste kunt neutraliseren door een appel te eten
  3. Citroensap, munt, peterselie en spinazie zijn ook in staat om de geur te verdoezelen en ze hebben zo een positief effect op de adem
  4. Versterk je lever. Naast onverzadigde vetzuren en eiwitten hebben knoflook en artisjok een speciaal positief effect op de werking van de lever. Deze voedingsmiddelen bezitten stoffen die op verschillende manieren de functie van de lever ondersteunen. Ja, toch die knoflook blijven eten zeg ik
  5. Je mond spoelen met actief zuurstof kan ook helpen!

 

Tekst: Yvonne Kort voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.