Bij een gezond lichaam zijn de zuren en basen in balans. Wat betekent dit precies? De zuur-base-balans heeft te maken met de pH-waarde van ons lichaam. Die varieert van volledig zuur (pH 0) tot volledig basisch (pH 14). Sommige delen van ons lichaam zijn iets zuurder, andere iets meer basisch, maar gemiddeld moet de pH-waarde van ons lichaam rond de 7 (neutaal) zijn. Voeding kan hier een grote invloed op hebben.
Verzuring van je lichaam
Veel van wat we normaal gesproken eten, zoals vlees, brood, eieren en aardappelen, werkt verzurend op ons lijf. Op zo’n moment gaat het lichaam aan het werk om de pH-waarde neutraal te houden. Eén van de manieren waarop je lijf dit doet is door de overtollige zuren uit te scheiden, onder andere via de nieren.
Evenwicht bewaren
Om het evenwicht te behouden, is het belangrijk dat je voeding genoeg basische mineralen bevat. Ontbreken deze, dan gaat je lichaam ze uit je eigen botten en gewrichten halen. Op termijn kan hierdoor de kwaliteit van je botten en gewrichten achteruit gaan. Een verzuurd lichaam kan ook leiden tot het ontstaan van stemmingen als angst, stress en boosheid. En zelfs tot ontstekingen, rimpels, stijfheid, afbraak van weefsel, vasthouden van vocht en jeuk.
Verzuurd vs basisch lichaam
Zorgt een verzuurd lichaam voor spanning en stress; een basisch lichaam – ook wel alkalisch lichaam genoemd – is mede verantwoordelijk voor gevoelens van vreugde, vriendelijkheid, vrede, liefde en rust. Het heeft een helende werking op je hele systeem. Te veel is echter nooit goed! Bevat je lichaam teveel alkalische mineralen, dan kun je lui en passief worden.
Balans
Om een goede balans te bereiken wordt een voedingspatroon aangeraden met 80% basenvormende en 20% zuurvormende voeding. Maar hoe weet je nou of iets zuur- of basenvormend is? Dat heeft te maken met de mineralen die de voeding bevat.
Belangrijke mineralen
- Basenvormende voeding bevat onder andere: calcium, magnesium, silicium, ijzer, natrium en mangaan
- Zuurvormende voeding bevat onder andere: fosfor, zwavel, chlorine en lithium
Dit zijn allemaal mineralen die je lichaam nodig heeft. De één is daarom niet perse beter dan de ander. Het gaat erom dat je een goede balans vindt. Voor veel mensen is het belangrijk om eerst veel basenvormende voeding te eten. Zo kun je de vaak jarenlange disbalans weer rechttrekken.
Basenvormende en zuurvormende voeding
Welke voeding is nu zuur- of basenvormend? Dat is vaak lastig om per product precies te zeggen. Hierop zijn namelijk veel factoren van invloed. Bijvoorbeeld het land van herkomst, de kwaliteit van de grond en de manier waarop het verbouwd is. Sommige bronnen spreken elkaar daarom tegen. Maar over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:
- Sterk zuurvormend
Vlees, vis, gevogelte, eieren, suiker, sigaretten koffie, witbrood, frisdrank - Zuurvormend
Peulvruchten, granen (dus ook rijst, brood en havermout), kaas, aardappelen zonder schil - Zwak zuurvormend
De meeste noten en zaden, mosterd, gedroogde kokosnoot - Neutraal
Oliën van noten en zaden (van olijfolie wordt wel gezegd dat deze zelfs licht basenvormend is) - Zwak basenvormend
Amandelen, amarant, quinoa, komkommer, tomaten, verse kokosnoot - Basenvormend
De meeste groenten en fruit, maar ook melk, yoghurt, karnemelk, aardappelen met schil - Sterk basenvormend
Citroen, limoen, spirulina, chlorella en groentesappen
Wat kun je zelf doen?
Het dieet van de gemiddelde westerling bestaat voornamelijk uit granen (bijvoorbeeld brood en rijst) en vlees. Dit zorgt voor een verzuurd lichaam. Om een goede gezondheid te bereiken is het van belang dat je de zuren en basen weer in balans brengt. De snelste manier om dit te bereiken? Veel groentesappen en groene smoothies drinken, en veel salades eten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
23 februari 2016
Hongergevoel?
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
21 februari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –