Bij een gezond lichaam zijn de zuren en basen in balans. Wat betekent dit precies? De zuur-base-balans heeft te maken met de pH-waarde van ons lichaam. Die varieert van volledig zuur (pH 0) tot volledig basisch (pH 14). Sommige delen van ons lichaam zijn iets zuurder, andere iets meer basisch, maar gemiddeld moet de pH-waarde van ons lichaam rond de 7 (neutaal) zijn. Voeding kan hier een grote invloed op hebben.
Verzuring van je lichaam
Veel van wat we normaal gesproken eten, zoals vlees, brood, eieren en aardappelen, werkt verzurend op ons lijf. Op zo’n moment gaat het lichaam aan het werk om de pH-waarde neutraal te houden. Eén van de manieren waarop je lijf dit doet is door de overtollige zuren uit te scheiden, onder andere via de nieren.
Evenwicht bewaren
Om het evenwicht te behouden, is het belangrijk dat je voeding genoeg basische mineralen bevat. Ontbreken deze, dan gaat je lichaam ze uit je eigen botten en gewrichten halen. Op termijn kan hierdoor de kwaliteit van je botten en gewrichten achteruit gaan. Een verzuurd lichaam kan ook leiden tot het ontstaan van stemmingen als angst, stress en boosheid. En zelfs tot ontstekingen, rimpels, stijfheid, afbraak van weefsel, vasthouden van vocht en jeuk.
Verzuurd vs basisch lichaam
Zorgt een verzuurd lichaam voor spanning en stress; een basisch lichaam – ook wel alkalisch lichaam genoemd – is mede verantwoordelijk voor gevoelens van vreugde, vriendelijkheid, vrede, liefde en rust. Het heeft een helende werking op je hele systeem. Te veel is echter nooit goed! Bevat je lichaam teveel alkalische mineralen, dan kun je lui en passief worden.
Balans
Om een goede balans te bereiken wordt een voedingspatroon aangeraden met 80% basenvormende en 20% zuurvormende voeding. Maar hoe weet je nou of iets zuur- of basenvormend is? Dat heeft te maken met de mineralen die de voeding bevat.
Belangrijke mineralen
- Basenvormende voeding bevat onder andere: calcium, magnesium, silicium, ijzer, natrium en mangaan
- Zuurvormende voeding bevat onder andere: fosfor, zwavel, chlorine en lithium
Dit zijn allemaal mineralen die je lichaam nodig heeft. De één is daarom niet perse beter dan de ander. Het gaat erom dat je een goede balans vindt. Voor veel mensen is het belangrijk om eerst veel basenvormende voeding te eten. Zo kun je de vaak jarenlange disbalans weer rechttrekken.
Basenvormende en zuurvormende voeding
Welke voeding is nu zuur- of basenvormend? Dat is vaak lastig om per product precies te zeggen. Hierop zijn namelijk veel factoren van invloed. Bijvoorbeeld het land van herkomst, de kwaliteit van de grond en de manier waarop het verbouwd is. Sommige bronnen spreken elkaar daarom tegen. Maar over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:
- Sterk zuurvormend
Vlees, vis, gevogelte, eieren, suiker, sigaretten koffie, witbrood, frisdrank - Zuurvormend
Peulvruchten, granen (dus ook rijst, brood en havermout), kaas, aardappelen zonder schil - Zwak zuurvormend
De meeste noten en zaden, mosterd, gedroogde kokosnoot - Neutraal
Oliën van noten en zaden (van olijfolie wordt wel gezegd dat deze zelfs licht basenvormend is) - Zwak basenvormend
Amandelen, amarant, quinoa, komkommer, tomaten, verse kokosnoot - Basenvormend
De meeste groenten en fruit, maar ook melk, yoghurt, karnemelk, aardappelen met schil - Sterk basenvormend
Citroen, limoen, spirulina, chlorella en groentesappen
Wat kun je zelf doen?
Het dieet van de gemiddelde westerling bestaat voornamelijk uit granen (bijvoorbeeld brood en rijst) en vlees. Dit zorgt voor een verzuurd lichaam. Om een goede gezondheid te bereiken is het van belang dat je de zuren en basen weer in balans brengt. De snelste manier om dit te bereiken? Veel groentesappen en groene smoothies drinken, en veel salades eten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
7 april 2023
Chocolade smoothie
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
3 december 2015
Ontgif je groenten
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
18 juli 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –