Bij een gezond lichaam zijn de zuren en basen in balans. Wat betekent dit precies? De zuur-base-balans heeft te maken met de pH-waarde van ons lichaam. Die varieert van volledig zuur (pH 0) tot volledig basisch (pH 14). Sommige delen van ons lichaam zijn iets zuurder, andere iets meer basisch, maar gemiddeld moet de pH-waarde van ons lichaam rond de 7 (neutaal) zijn. Voeding kan hier een grote invloed op hebben.
Verzuring van je lichaam
Veel van wat we normaal gesproken eten, zoals vlees, brood, eieren en aardappelen, werkt verzurend op ons lijf. Op zo’n moment gaat het lichaam aan het werk om de pH-waarde neutraal te houden. Eén van de manieren waarop je lijf dit doet is door de overtollige zuren uit te scheiden, onder andere via de nieren.
Evenwicht bewaren
Om het evenwicht te behouden, is het belangrijk dat je voeding genoeg basische mineralen bevat. Ontbreken deze, dan gaat je lichaam ze uit je eigen botten en gewrichten halen. Op termijn kan hierdoor de kwaliteit van je botten en gewrichten achteruit gaan. Een verzuurd lichaam kan ook leiden tot het ontstaan van stemmingen als angst, stress en boosheid. En zelfs tot ontstekingen, rimpels, stijfheid, afbraak van weefsel, vasthouden van vocht en jeuk.
Verzuurd vs basisch lichaam
Zorgt een verzuurd lichaam voor spanning en stress; een basisch lichaam – ook wel alkalisch lichaam genoemd – is mede verantwoordelijk voor gevoelens van vreugde, vriendelijkheid, vrede, liefde en rust. Het heeft een helende werking op je hele systeem. Te veel is echter nooit goed! Bevat je lichaam teveel alkalische mineralen, dan kun je lui en passief worden.
Balans
Om een goede balans te bereiken wordt een voedingspatroon aangeraden met 80% basenvormende en 20% zuurvormende voeding. Maar hoe weet je nou of iets zuur- of basenvormend is? Dat heeft te maken met de mineralen die de voeding bevat.
Belangrijke mineralen
- Basenvormende voeding bevat onder andere: calcium, magnesium, silicium, ijzer, natrium en mangaan
- Zuurvormende voeding bevat onder andere: fosfor, zwavel, chlorine en lithium
Dit zijn allemaal mineralen die je lichaam nodig heeft. De één is daarom niet perse beter dan de ander. Het gaat erom dat je een goede balans vindt. Voor veel mensen is het belangrijk om eerst veel basenvormende voeding te eten. Zo kun je de vaak jarenlange disbalans weer rechttrekken.
Basenvormende en zuurvormende voeding
Welke voeding is nu zuur- of basenvormend? Dat is vaak lastig om per product precies te zeggen. Hierop zijn namelijk veel factoren van invloed. Bijvoorbeeld het land van herkomst, de kwaliteit van de grond en de manier waarop het verbouwd is. Sommige bronnen spreken elkaar daarom tegen. Maar over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:
- Sterk zuurvormend
Vlees, vis, gevogelte, eieren, suiker, sigaretten koffie, witbrood, frisdrank - Zuurvormend
Peulvruchten, granen (dus ook rijst, brood en havermout), kaas, aardappelen zonder schil - Zwak zuurvormend
De meeste noten en zaden, mosterd, gedroogde kokosnoot - Neutraal
Oliën van noten en zaden (van olijfolie wordt wel gezegd dat deze zelfs licht basenvormend is) - Zwak basenvormend
Amandelen, amarant, quinoa, komkommer, tomaten, verse kokosnoot - Basenvormend
De meeste groenten en fruit, maar ook melk, yoghurt, karnemelk, aardappelen met schil - Sterk basenvormend
Citroen, limoen, spirulina, chlorella en groentesappen
Wat kun je zelf doen?
Het dieet van de gemiddelde westerling bestaat voornamelijk uit granen (bijvoorbeeld brood en rijst) en vlees. Dit zorgt voor een verzuurd lichaam. Om een goede gezondheid te bereiken is het van belang dat je de zuren en basen weer in balans brengt. De snelste manier om dit te bereiken? Veel groentesappen en groene smoothies drinken, en veel salades eten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
1 april 2015
Saoto soep
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
2 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –