Bij een gezond lichaam zijn de zuren en basen in balans. Wat betekent dit precies? De zuur-base-balans heeft te maken met de pH-waarde van ons lichaam. Die varieert van volledig zuur (pH 0) tot volledig basisch (pH 14). Sommige delen van ons lichaam zijn iets zuurder, andere iets meer basisch, maar gemiddeld moet de pH-waarde van ons lichaam rond de 7 (neutaal) zijn. Voeding kan hier een grote invloed op hebben.
Verzuring van je lichaam
Veel van wat we normaal gesproken eten, zoals vlees, brood, eieren en aardappelen, werkt verzurend op ons lijf. Op zo’n moment gaat het lichaam aan het werk om de pH-waarde neutraal te houden. Eén van de manieren waarop je lijf dit doet is door de overtollige zuren uit te scheiden, onder andere via de nieren.
Evenwicht bewaren
Om het evenwicht te behouden, is het belangrijk dat je voeding genoeg basische mineralen bevat. Ontbreken deze, dan gaat je lichaam ze uit je eigen botten en gewrichten halen. Op termijn kan hierdoor de kwaliteit van je botten en gewrichten achteruit gaan. Een verzuurd lichaam kan ook leiden tot het ontstaan van stemmingen als angst, stress en boosheid. En zelfs tot ontstekingen, rimpels, stijfheid, afbraak van weefsel, vasthouden van vocht en jeuk.
Verzuurd vs basisch lichaam
Zorgt een verzuurd lichaam voor spanning en stress; een basisch lichaam – ook wel alkalisch lichaam genoemd – is mede verantwoordelijk voor gevoelens van vreugde, vriendelijkheid, vrede, liefde en rust. Het heeft een helende werking op je hele systeem. Te veel is echter nooit goed! Bevat je lichaam teveel alkalische mineralen, dan kun je lui en passief worden.
Balans
Om een goede balans te bereiken wordt een voedingspatroon aangeraden met 80% basenvormende en 20% zuurvormende voeding. Maar hoe weet je nou of iets zuur- of basenvormend is? Dat heeft te maken met de mineralen die de voeding bevat.
Belangrijke mineralen
- Basenvormende voeding bevat onder andere: calcium, magnesium, silicium, ijzer, natrium en mangaan
- Zuurvormende voeding bevat onder andere: fosfor, zwavel, chlorine en lithium
Dit zijn allemaal mineralen die je lichaam nodig heeft. De één is daarom niet perse beter dan de ander. Het gaat erom dat je een goede balans vindt. Voor veel mensen is het belangrijk om eerst veel basenvormende voeding te eten. Zo kun je de vaak jarenlange disbalans weer rechttrekken.
Basenvormende en zuurvormende voeding
Welke voeding is nu zuur- of basenvormend? Dat is vaak lastig om per product precies te zeggen. Hierop zijn namelijk veel factoren van invloed. Bijvoorbeeld het land van herkomst, de kwaliteit van de grond en de manier waarop het verbouwd is. Sommige bronnen spreken elkaar daarom tegen. Maar over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:
- Sterk zuurvormend
Vlees, vis, gevogelte, eieren, suiker, sigaretten koffie, witbrood, frisdrank - Zuurvormend
Peulvruchten, granen (dus ook rijst, brood en havermout), kaas, aardappelen zonder schil - Zwak zuurvormend
De meeste noten en zaden, mosterd, gedroogde kokosnoot - Neutraal
Oliën van noten en zaden (van olijfolie wordt wel gezegd dat deze zelfs licht basenvormend is) - Zwak basenvormend
Amandelen, amarant, quinoa, komkommer, tomaten, verse kokosnoot - Basenvormend
De meeste groenten en fruit, maar ook melk, yoghurt, karnemelk, aardappelen met schil - Sterk basenvormend
Citroen, limoen, spirulina, chlorella en groentesappen
Wat kun je zelf doen?
Het dieet van de gemiddelde westerling bestaat voornamelijk uit granen (bijvoorbeeld brood en rijst) en vlees. Dit zorgt voor een verzuurd lichaam. Om een goede gezondheid te bereiken is het van belang dat je de zuren en basen weer in balans brengt. De snelste manier om dit te bereiken? Veel groentesappen en groene smoothies drinken, en veel salades eten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
17 juli 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –