Het is veel mensen niet helemaal duidelijk of bananen nu goed voor je zijn of niet. Hoog tijd om dat eens uit te zoeken!
Groente of fruit?
Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, ‘s werelds grootste kruid. Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groente gerekend, toch zal bijna iedereen de banaan tot het fruit rekenen.
Een banaan bevat niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezels, kalium en zetmeel. Van de populairste fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste (zo’n 80 à 90 calorieën per stuk).
Bijna driekwart van de bananen uit Europa komt uit Latijns-Amerika. De banaan is populair in Nederland, mede omdat ze het hele jaar te verkrijgen is. Nederlanders eten samen jaarlijks ruim 720 miljoen bananen.
(On)rijpe banaan
Meer dan 90% van de calorieën in een banaan komt uit koolhydraten. Terwijl de banaan rijpt, wordt het zetmeel omgezet in suiker. Daarom zit in onrijpe (groene) bananen veel zetmeel en resistent zetmeel, terwijl rijpe (gele) bananen vooral suiker bevatten.
Waarom een banaan?
Het is een makkelijke snack. De banaan is makkelijk mee te nemen en te pellen.
Banaan bevat veel vitaminen en mineralen.
Vitamine A: bevordert het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en is nodig voor celgroei
B-vitaminen: o.a. belangrijk bij de (energie)stofwisseling en het zenuwstelsel
Potassium: zorgt voor een gecontroleerde hartslag en bloeddruk. Tevens is het nodig voor de zenuwprikkel geleiding
Vezels: helpen je spijsvertering
Magnesium: belangrijk voor de gezondheid van je botten en geeft energie
Mangaan: helpt bij het opnemen van voedingsstoffen in het lichaam
Koper: helpt bij de productie van rode bloedcellen en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem
Banaan voorziet je meteen van energie. Atleten eten bananen voor, tijdens of na het sporten omdat ze meteen energie krijgen vanwege de natuurlijke suikers die snel in het lichaam worden opgenomen. Bovendien helpt het regelmatig eten van bananen tegen spierkrampen.
De voedingsstoffen in bananen helpen bij angst, depressies en slaapproblemen. Het aminozuur trypofaan, wat voorkomt in bananen, bevordert de aanmaak van serotonine. Dit stofje heeft een kalmerende werking en geeft je een blijer gevoel. De vitamine B12, waarvan deskundigen beweren dat het slapeloosheid bestrijdt door de vorming van endorfine, heeft een ontspannende werking en vermindert stress.
Het helpt bij de opname van goede voedingsstoffen. De suikermoleculen van de banaan zorgen o.a. voor goede bacteriën in de darmen waardoor voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.
Banaan kan helpen bij ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen. Omdat bananen de bloedsuikerspiegel in het bloed op peil houden, kunnen vrouwen minder last hebben van ochtendmisselijkheid.
Kalium in banaan voorkomt een te hoge bloeddruk. Bananen zitten vol met kalium wat je bloeddruk helpt te verlagen.
Banaan kent vele toepassingen in de keuken. Je kunt de banaan op vele manieren bereiden. Je kunt het in plaats van boter gebruiken bij zoete cakes en taarten. Heb je bananen die bruin worden? Verwijder de schil en leg ze verpakt in de vriezer; ideaal als basis voor een lekkere koude smoothie door de bevroren banaan samen met ander (bevroren) fruit en groenten in de blender te mengen met wat kokos- of amandelmelk.
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
6 oktober 2014
Eetdagboek review
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
9 juni 2016
Rode linzensoep
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
5 maart 2016
Ultiem geluk
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
7 november 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –