Zeegroenten is een verzamelnaam voor alle planten en plantachtige die in zee groeien. Zo heb je zeewieren (bv. nori), algen (agar agar) en planten (zeekraal, lamsoor). In veel Aziatische landen staan zeegroenten al sinds mensenheugenis op het menu en in ons kikkerlandje begint het nu ook aardig aan populariteit te winnen. En dat is goed nieuws, want zeegroenten zitten boordevol nuttige voedingsstoffen, zijn veelzijdig en smaken ook nog eens heerlijk!
Bron van voedingsstoffen
Als voedingssupplement komt zeewier in Nederland al wat langer over de vloer en ken je het wellicht in de vorm van bijvoorbeeld kelptabletten, spirulinapoeder en chlorellacapsules. Er zijn wereldwijd ruim 150 soorten zeegroenten die gegeten worden. Elk soort heeft zijn eigen specifieke voedingswaarde, maar over het algemeen kun je zeggen dat ze vol zitten met vitaminen (vooral A, C en E) en mineralen (zoals magnesium, calcium en jodium) en daarnaast zijn ze ook nog eens vezelrijk. Groenten uit de zee zijn dus zeer rijk aan voedingsstoffen en laag in calorieën. Een gouden combinatie, vinden wij!
Ontgiften
Een van de goede eigenschap van de mineralen in zeegroenten is dat ze helpen zware metalen uit je lichaam af te voeren. Zware metalen zijn onder andere kwik, lood, tin en cadmium. Ze komen op allerlei manieren in je lichaam terecht, denk hierbij aan medicijnen, voeding, verpakkingen, sigarettenrook, uitlaatgassen, cosmetica enz. Het binnenkrijgen van deze zware metalen is eigenlijk onvermijdelijk, maar als je niet genoeg mineralen tot je neemt, slaat je lichaam ze op in plaats van te ontgiften door ze af te voeren via zweet of urine.
Jodium
Je weet waarschijnlijk wel dat er aan de meeste broodsoorten in Nederland jodium wordt toegevoegd in de vorm van gejodeerd tafelzout. Jodium uit tafelzout is al niet heel goed opneembaar, maar nu steeds meer mensen ook nog eens minder of geen brood meer eten is een jodiumtekort, als je niet oppast, helemaal zo opgelopen. Jodium is een spoorelement (zgn. ‘micromineraal’) dat noodzakelijk is bij de aanmaak van de schildklierhormonen. Deze zijn van groot belang voor o.a. stimulering van de stofwisseling en groei. Daarnaast heeft jodium ook nog eens een antiseptische werking en gaat hierdoor de strijd aan met virussen en bacteriën in je lichaam. Veel zeegroenten, zoals nori en kelp zijn rijk aan jodium. Weet je dat twee keer per week zeegroenten eten al voldoende is om in je lichamelijke behoefte te voorzien?
Voordelen op een rij
Een kleine greep uit de vele voordelen.
Zeewier…
- bevordert een gezonde schildklierfunctie
- reguleert de bloedsuiker- en cholesterolspiegels
- ontgift zware metalen en vrije radicalen
- beschermt en verbetert de functie van de lever en de nieren
- helpt bij gewichtsafname
- ondersteunt gezonde gewrichten
- versterkt de weerstand tegen allergieën
- vergroot de zuurstofopname en het energieniveau
(bron: zeewierwijzer.nl)
Hoe eet je het?
– Nori is het bekende, donkergroene velletje om sushi heen. Je kunt dit kant-en-klaar kopen (ook gewoon in de supermarkt!) en over een omelet doen of als wrap gebruiken.
– Van kelpnoodles kun je een heerlijk ‘pasta’ gerecht maken met een saus van groenten eroverheen.
– Simpel en heel lekker is het ook om zeekraal en shiitake kort te roerbakken in wat kokosolie. Eet dit met gegrilde zalmfilet en een frisse salade en je hebt een heerlijk, licht en voedzaam lentegerecht in weinig tijd op tafel!
Zoals je ziet hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld of tijdrovend te zijn en er zijn legio gezondheidsvoordelen… Hopelijk zet dit artikel jou aan om thuis wat vaker groente uit de zee op het menu te zetten!
Tekst: Joyce Puister voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
18 januari 2020
Wait what, kan Maca je seksdrive vergroten?
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
29 december 2017
De anti-kater pil
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
2 februari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –